Program

2023.03.14. 10:00

Fecskepanzió készült Lócson

Szuper közösségi programot hoztak össze a Madárbarát település mintaprojekt keretében a helyiek szombaton.

Merklin Tímea

A kicsik ügyesen tapasztották sárból a fészkeket

Forrás: VN

Már pénteken zajlottak az előkészületek, hogy felállíthassák a fecskepanziót – a sajtoskáli Haller Roland emelte helyére a négy méter magas tartószerkezetet. A szükséges eszközök listáját Vásony Petra és dr. Gyurácz József szakemberek állították össze, akik tavaly augusztusban jártak Lócson, távcsővel nézve a fellelhető madarakat. Mivel az Arany János utcában sok füsti- és molnárfecskét láttak, ezért oda tervezték meg a fecskepanziót, amelyre 32 fészek került. A programon a gyerekeket is bevonva sarazták a mesterséges fecskefészkeket, majd kivitték az Arany János utcába és felrakták a fecskepanzióra. 

Ezután a patakparton napraforgómagot morzsoltak, és kukoricával, búzával, zabbal, kölessel együtt beleszórták az önetetőbe, ablaketetőbe. Közben a falugondnok az apukák, nagypapák segítségével kihelyezte az egyik tanösvény kis és nagy tábláit, a mintaodúkat. Palacsintázással zárták a programot. A projekt keretében huszonhat B típusú odú érkezett Lócsra, ebből tizenkettőt a közterületi fákon helyeztek el a szakemberek, további tizennégy odút pedig a lócsi lakosok hazavihettek a kertjeikbe. Mindezeken kívül a Madárbarát település kapott egy macskabagolyodút és egy gyöngybagolyládát, A, C, D típusú odúkat, verébhotelt, denevérodúkat, két nagy önetetőt, két tanösvényt, egy rovarhotelt és méhlegelő-vetőmagot – egymillió forint összértékben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában