Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe

2023.03.25. 20:15

Gyümölcsoltó és tavaszváró napot tartottak Oszkóban - A szőlő volt a középpontban - fotók

Gyümölcsoltó és tavaszváró napot tartottak szombaton a virágba borult oszkói szőlőhegyen, a Hegypásztor pincéknél. A programon ezúttal a szőlő kapta a főszerepet, de egyéb gyümölcsfajták oltványait is beszerezhették a kilátogatók.

Polgár Patrícia

Bakonyi László tarott előadást

Fotó: © Cseh Gábor

Március 25-én ünnepli a katolikus egyház Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét. A tavasz kezdetének, a természet újjáéledésének és a termékenység ünnepének is tartott napon kezdik meg a gazdák a tavaszi munkák elvégzését, a gyümölcsfák oltványozását.

A Hegypásztor Kör minden tavasszal megszervezi a jeles naphoz kötődő Gyümölcsoltó és tavaszváró napot az oszkói szőlőhegyen a Hegypásztor pincéknél. Ezúttal kora délután még úgy tűnt, borongós időben telik el a program, ám idővel a fellegek mögül előbukkanó napsugarak köszöntötték a hegyre látogatókat.

A tavaszi hangulatot erősítette, hogy a rendezvényt szervező Hegypásztor Kör verses sétányt alakított ki a pincékhez vezető úton – a virágzó fák ágaira tavaszi hangulatú verseket aggattak. Az idei programon a főszerepet a szőlő kapta: a Pásztorszálláshoz megérkezve dr. Bakonyi László szőlőnemesítő igencsak élvezetes – a régi és új, ellenálló szőlőfajtákról szóló - előadását hallgathatták, a magas fokú szakmaiságot tartalmazó beszélgetés rengeteg érdeklődőt vonzott. A szakember beszélt az érdeklődőknek a szőlőültetés és nemesítés minden apró fortélyáról, majd az ültetést a gyakorlatban is megmutatta számukra: a Pásztorszállást ölelő lugas mellé közösen helyeztek el egy szőlőtőkét.

Előadását követően Kukor Tamás kertész-gyümölcsész tartott bemutatót a hagyományos gyümölcsfajták oltási módszeréről, aki az otthonról vitt oltóvesszők oltásában is segédkezett.

A rendezvény azonban nem csupán a gyümölcsészet kedvelőinek kedvezett: a kertészkedők vetőmagokat vásárolhattak, a gyermekeket népi fajátékokkal és kézműveskedéssel várta a Hegypásztor Kör, a gasztronómia szerelmeseinek pedig bor- és dödöllekóstolóval készültek. A régi népi építészet iránt érdeklődők számára megnyitották az Öregpincében berendezett tájházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában