Sajtóreggeli

2023.03.07. 11:07

Gyümölcsoltó nappal, kiállítással, versszínházi előadással ünneplik a tavaszt - fotók

Nőnapi túrára, versszínházi előadásra, a Szent Korona nyomába is hívnak márciusban a civilek. Az év harmadik civil sajtóreggelijét hagyományosan szombathelyi, Kőszegi utcai irodájába szervezte a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ.

Tóth Kata

Forrás: Cseh Gábor

Március 11-i nőnapi túrát ajánlott Jusitsné Harmat Nikoletta, a Borostyánkő Természetbarát Sportegyesület képviselője. A közel 13 kilométeres távra a Hársas-tótól indulnak, és oda érkeznek vissza. Bár a hölgyeket ünneplik a vándorláson, azért férfiak is csatlakozhatnak. Másnap, vasárnap a körmendi vasútállomásról indulnak hasonló távra: cél a Dobogóerdő és a tőzikés.

Március 11-én, szombaton programot kínál a Pinka-p'ART Művésztelep. Rajner Ágota, a SÁNC Kulturális és Turisztikai Egyesület elnöke elmondta: a művésztelep tagjai civil csoportosulást alkotnak. Bár nem intézményként, de hét éve működnek. Március 11-én 16.30-kor Vasváron a Nagy Gáspár Kulturális Központba várják a nézőket kiállításra és a Petőfi Pegazus társasjátékra. A megnyitón egy versszínházi előadást láthatunk majd, amelyen közreműködik az idén 16 éves "Üss a hasadra!" Színpad. Március 14-re társasjátékozást terveznek Pinkamindszenten a Pinkávézóban. A március 10-én Pinkamindszenten nyíló „szelídek és vadak” tematikájú gyermekrajz-kiállításról is beszélt Rajner Ágota.

Gyümölcsoltó és tavaszváró napot szervez március 25-én a Hegypásztor Kör. Munkatársuk, Bognár Izabella Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről beszélt, amely a tavasz kezdetének, a természet újjáéledésének, a termékenységnek az ünnepe. Ezen a napon kezdik oltani a gyümölcsfákat, a hosszú sötét tél után megkezdődnek a tavaszi munkák.

Az oszkói szőlőhegyen a Hegypásztor pincéknél megmutatják a hagyományos gyümölcsfajták oltási, metszési és egész éves fagondozási feladatait. Szakmai előadásokkal, gyakorlati bemutatóval és tanácsadással készülnek a felnőtteknek és a kertészkedés szerelmeseinek. A tavaszváró napon a gyerekek sem maradnak elfoglaltság nélkül.

A Szent Korona nyomában járhatunk Kőszegen március 26-án. A Szent Korona 33 éves nyugati távolléte előtt az utolsó napokat Kőszegen töltötte, majd itt lépte át a magyar államhatárt március 28-án éjszaka. Erre emlékezhetünk aznap helytörténeti sétával, valamint a koronaőrző bunkernél és a Szent Korona parknál szervezett programokkal, ismertette Csiki István, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke. Közreműködik a Honvéd Koronaőrség, valamint a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete. Zárásként könyvbemutatóval és Woth Imre koronaőr elnök előadásával készülnek.

A „Vasvár Népfőiskola” programjairól Némethné Borbás Biankától, a Vasvári Nagytérségi Népfőiskoláért Alapítvány kommunikációs munkatársától hallhattak a résztvevők.

A programok részleteivel később jövünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában