Program

2023.03.28. 13:31

Hagyományos Húsvétváró Pityerszeren

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság április 8-án rendezi meg hagyományos Pityerszeri Húsvétváró rendezvényét Szalafő, Pityerszeren.

Merklin Tímea

Forrás: VN/archív

Fotó: Szendi Péter

A program délelőtt 10 órakor kezdődik és 18 óráig tart: válogathatunk a kézművesek, őstermelők kirakodó vásárának kínálatából, a gyerekeket kézműves foglalkozás (azon belül kötélverés) és népi játszóház várja. 

A kulturális műsorban délelőtt 10 órától „Természetes dalok” szólnak Gryllus Vilmos koncertjén, ebéd után, 13 órakor kezdődik a Móka Palota gyermekműsor, 15 órától a Borha Banda játszik népzenét. 

A húsvétváró gyalogtúra 10.30-kor indul, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: 30/520-2435; [email protected], nem árt időben jelentkezni, mert a túracsoport létszámát 50 főben maximalizálták. A kitűzött táv 8 kilométer, a szint 59 méter.

Aznap 11.30-kor és 14.30-kor két tárlatvezetés is lesz az Őrségi Népi Műemlékegyüttes területén. Bemutatják, hogy az egykori őrállók a dombok tetején, az erdei irtásokon hogyan alakították ki lakóházaikból és gazdasági épületeikből álló házcsoportjaikat, melyek a szereket alkotják. Szalafő faluképi szempontból is védett község, az Őrség talán legtöbb népi értékét őrző települése. E többszázadnyi hagyományokat őrző településszerkezet megőrzésére és bemutatására jött létre Pityerszeren az Őrségi Népi Műemlékegyüttes, ahol három helyben megőrzött porta épületei, példázzák a hagyományos életmódot és kulturális örökséget.

A Műemlékegyüttes területén található  az Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény, amit szintén érdemes gyerekekkel bejárni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában