Küldöttség

2023.03.06. 21:22

Hende Csaba vezetésével elindult a magyar delegáció Stockholmba - fotók

Kedden Stockholmban, szerdán Helsinkiben tárgyal magyar küldöttség. Az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője hétfő este már a repülőtérről posztolt közösségi oldalán, mellette Győri Enikő, Németh Zsolt és Schaller-Baross Ernő ült.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN

„21.15-kor indulunk Stockholmba, majd holnap este Helsinkibe. Nekünk Magyarország az első! Több tiszteletet a tényeknek, több tiszteletet Magyarországnak!” - írta hétfő esti Facebook-bejegyzésében Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke. A skandináv országokban tárgyaló magyar delegáció tagjai Hende Csaba mellett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, valamint Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselők. Az indulás előtt készült közös fotót Szombathely és térségének országgyűlési képviselője Facebook-oldalán is megosztotta.

Forrás: VN

Mint arról lapunk korábban beszámolt: Magyar küldöttség utazik Stockholmba és Helsinkibe, hogy tájékozódjanak a két ország Magyarországgal kapcsolatos álláspontjáról, elsősorban a magyarokat az utóbbi időben ért nemtelen támadások miatt. Orbán Viktor miniszterelnök a háború kitörésének egyéves évfordulóján a Kossuth Rádióban kijelentette, hogy elvi alapon támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, de előtte tisztázó beszélgetésre lenne szükség, hogy „ne rugdossanak már bennünket”. A kormányfő szerint a Fidesz frakció nem lelkes egyöntetűen a skandinávok csatlakozási kérelme tekintetében.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ezt követően kormányinfón beszélt arról: a kormánypárti frakció megnyugtatásához szükség lenne arra, hogy a tárgyalódelegáció pozitív élményekkel távozzon a két országból. A két északi ország NATO-csatlakozási szándékára utalva hozzátette: a kormány azért terjesztette a ratifikációkat az Országgyűlés elé, mert egyetért azzal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában