Programok

2023.03.10. 07:00

Itt a nagy hétvégi programajánló: vármegyeszerte a márciusi forradalomra emlékeznek

A nemzeti ünnep alkalmából vármegyeszerte tartanak megemlékezéseket: 175 éve tört ki az 1848-as forradalom, 200 éve született Petőfi Sándor.

Vas Népe

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

Szombathely 
Március 14-én, kedden 10 órakor a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum a Szent Márton-temetőben tart megemlékezést. A Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában 17 órakor nyitják meg a 175 éve tört ki a forradalom – 200 éve született Petőfi Sándor című kiállítást. A városi ünnepség március 15-én, szerdán 9.30-kor az Ady téri Petőfi-szobornál koszorúzással kezdődik, 10 órakor katonai tiszteletadással vonják fel az országzászlót a Március 15. téren. 10.30-kor a Savaria Múzeum parkjában ünnepi műsort tekinthetnek meg az emlékezők, 11.15-kor megkoszorúzzák Horváth Boldizsár szobrát. 15 órakor a Szombathelyi Képtárban rendezik meg a XIII. Szombathelyi Sajtóünnepet (fotókiállítás és díjátadó). Bukástól a kultuszig címmel rendeznek beszélgetést a Smidt Múzeumban. 

Kőszeg 
Március 14-én 16 órakor a Bersek József-emlékkőnél helyeznek el koszorút a Bersek-iskola képviselői. 16.30-kor a városi temetőben Tuczentaller Lajos sírját koszorúzzák meg. Az ünnepi megemlékezés 17 órakor kezdődik a Jurisich Miklós Gimnázium dísztermében, ahol megtartják a Városi Művészeti Szemle díjátadó gálaműsorát is. 

Sárvár 
Az ünnepi megemlékezést március 15-én 10 órakor tartják meg a Nádasdy-vár udvarán. 11 órakor, a Szent László-templom mellett megkoszorúzzák Petőfi Sándor és gróf Batthyány Lajos szobrát. A Nádasdy Ferenc Múzeum 10 órától várja vendégeit kézműves programokkal, fegyverbemutatóval, Petőfi-játékkal és huszáros tárlatvezetéssel. A művelődési ház folyosóján berendezett „Pilvaxban” a Regös együttes ad koncertet. 

Bük 
Március 15-én 10 órakor emlékeznek meg a 48-as hősökről a Templomparkban. A megemlékezésen közreműködik a szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület és Joós Tamás előadóművész. 

Vép 
Március 15-én szintén 10 órakor tartanak megemlékezést Vépen, a művelődési házban, ahol a nemzeti ünnepen átadják a Vép városért díjakat. 

Répcelak 
Március 15-én 16.30-kor a hagyományokhoz híven Barthodeiszky István honvéd hadnagy sírjánál helyezik el az emlékezés koszorúit a városi temetőben. A városi ünnepség 17 órakor kezdődik a művelődési ház színháztermében a Nyugdíjas Énekkar közreműködésével, de megzenésített Petőfi-verseket is hallhatnak a résztvevők. 

Celldömölk 
Az önkormányzat a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárral közösen rendezi meg a városi ünnepséget, amely március 14-én 11 órakor kezdődik a 48–49-es szabadságharcosok domborműve előtti téren. A műsorban közreműködik Pesti Arnold, a Celldömölki Városi Általános Iskola tanára, valamint a város általános és középiskolás diákjai. Az ünnepség után koszorúzás a celldömölki katolikus temetőben, a 48–49-es hősök sírjánál. 

Körmend 
Március 15-én 15 órakor a Szabadság téren rendezik meg a városi ünnepséget a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és Mihály Péter színész közreműködésével. A Kossuth Kaszinó 16 órakor nyitja meg kapuit a művelődési központ Berzsenyi téri épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában