2023.03.02. 17:28
Keresett minden, ami "házi"– A szombathelyi termelői piacon jártunk - fotók
A szombathelyi Vásárcsarnokban minden csütörtökön délután a helyi termelők kínálják portékáikat - mi is kilátogattunk.
Fotó: © Cseh Gábor
Adj helyet a helyieknek! mottóval kapnak lehetőséget a saját termékeik kínálására a helyi termelők. Ottjártunkkor a leghosszabb sor a húsos előtt állt: számos házikolbász, füstölt csülök, sonka, oldalas közül lehetett választani. Aki házi tojást keresett, bőven talált azt is. Az árak követik a boltit, darabja 90, illetve a 10-es tálca esetén 855 forint. Volt még a kínálatban méz, máriatövis, tészták mindenféle formában és mennyiségben, különféle lekvárok, szörpök, ivólevek, illetve celli alma is.
Giczi Nikolett éppen a standjára pakolta ki a házi kelesztésű kovászos kenyereit, mikor megszólítottuk. – A vasárnapi piaci napokon is kiszoktam jönni, de a csütörtöki nekem most az első – mondta. Megtudtuk, a lisztet saját maga őröli, és minden fontos összetevőt bent hagy a lisztben, ettől lesz igazán különleges a rozsos kenyér.
- 2017 óta sütöm odahaza a kenyeret a család számára – tette hozzá. – Tavaly döntöttem úgy, megpróbálkozom az eladással. Az eddigi visszajelzések jók – osztotta meg velünk, aztán be is fejeztük a rövid beszélgetést, mert megérkeztek az első érdeklődő vevők.
A szomszédos standnál a Nyári Józsefné almát válogatott, fajtától függetlenül kilogrammonként egységesen 460 forintos áron adta – Negyvenöt éve rendszeresen lejárok a piacra, nekem nincs messze itt lakom a közelben – tudtuk meg. – Itt szerzem be, amire éppen szükségem van. Lehetséges, hogy a boltban vásárolva olcsóbban jönne ki az embert, ám abban biztos vagyok, hogy itt tényleg házi terméket kapok, és nem utolsó sorban lehet beszélgetni az ismerősökkel, a többi vásárlóval. Sokunknak ez a napi program is egyben.
Forgó Ferenc családi vállalkozásban foglalkozik az almával, fő feladata az értékesítése, a sógora pedig műveli a negyven hektáros ültetvényt.
- Van forgalom, nem panaszkodhatunk, szerencsére sok visszajáró vásárlónk van – említette. – Önmagában az adott termék kínálása már nem elég, ezért mindig újítani kell. Az almachipsünk egészséges ropogtatni való. A feldogozott termékek – gyümölcslé, szörp, lekvár – készítésekor ügyelnünk kell arra, hogy a lehető legtöbb értékes vitamint megtartsunk, és üvegbe zárjuk.