Teljesen visszabontják

2023.03.09. 13:41

Lezárják a szentkirályi hidat – Így változik a közlekedés rendje Szombathelyen

Március 31-én éjfélkor az autós- és a tömegközlekedés előtt is lezárják a szombathelyi Szent István király utcai Gyöngyös-hidat. Bogát és a szentkirályi városrész több utcájának megközelítése a következő hónapokban körülményesebbé válik, ám a híd felújítását nem lehetett tovább halogatni.

Tömböly Ágnes

Forrás: VN-archív

Fotó: Unger Tamás

Teljesen visszabontják és újjáépítik a Gyöngyös-hidat a Szent István király utcában. Kormányzati és önkormányzati forrásból egyaránt finanszírozzák a beruházást, aminek összköltsége meghaladja a 317 millió forintot.

Március 31-én 24 órakor zárják le az autós- és a tömegközlekedés előtt a hidat – tudtuk meg Tóth Kálmán frakcióvezetőtől, a körzet önkormányzati képviselőjétől. A politikus emlékeztetett: nem lehetett tovább halogatni a Szent István király utcai híd felújítását, hiszen a szakemberek már 2015-ben a hídvizsgálati jegyzőkönyvben felhívták arra a figyelmet, hogy annak bizonyos elemei a veszélyes, illetve sürgős kategóriába tartoznak, vagyis egy, illetve két-három éven belül beavatkozásra van szükség. Azóta eltelt nyolc év, így időszerűvé vált a teljes rekonstrukció. Ez a híd jelenti az egyetlen átkötést a szentkirályi városrész felére és a bogáti részre – mutatott rá Tóth Kálmán, aki hozzátette, keresték a kompromisszumos megoldásokat az autós és a tömegközlekedés számára is. Elkészült a mentesítő út a Határőr utcán keresztül, aminek használatára már megkapták a hatósági engedélyt – tudtuk meg.

A Blaguss Agora Hungary Kft. április 1-jétől változtat a menetrendjén. Tájékoztatójukban kifejtették, munkanapokon csúcsidőben (5 és 8 óra, valamint 13 és 17 óra között) az 1U, 12, 21, 21A járatok rövidített útvonalon közlekednek. A Sport tér és szentkirályi autóbusz-váróterem megállóhelyek között pedig ideiglenes, „Szentkirályi járatot” indítanak. Ez érinti majd a Bogát, szociális otthon és a Bogáti út 10. megállóhelyeket is, és ez csatlakozik majd néhány perces átszállási idővel a Sport téren minden 1U, 12, 21, és 21A járathoz mindkét irányban. Az átszállásnál nem kell új jegyet érvényesíteni – derült ki a szolgáltató cég közleményéből. Mint ahogy az is: április 1-jétől munkanapokon csúcsidőn kívül, valamint hétvégén az 1U, 12, 21 és 21 járatok Herény és a Bogát, szociális otthon megállóhely között járnak, és nem érintik sem a Bogáti út 10., sem pedig a szentkirályi autóbusz-váróterem megállóhelyeket. Viszont megállnak az Erdősi Sylvester János és a Falukert utcák kereszteződésében kialakított ideiglenes megállóhelyen.

 

Tóth Kálmán kérdésünkre elmondta még: gyalogosan és kerékpárral továbbra is lehet közlekedni a Gyöngyös-patak felett egy ideiglenes hídon. A rekonstrukciós munkák hivatalosan október 31-éig tartanak, ám a cél az, hogy ennél hamarabb visszaadhassák valamennyi közlekedőnek a szentkirályi hidat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában