Szlovén

2023.03.12. 10:00

Ljubljana – ahogy én láttam - Mukics Dusán mutatta be könyvét Szentgotthárdon

A Szlovének Házában Mukic Dusán újságíró, műfordító mutatta be tavaly megjelent Ljubljana – ahogy én láttam című könyvét.

vaol.hu

A szentgotthárdi Szlovének Házában megemlékeztek A Rába és a Mura között című könyvsorozat indulásának 25. évfordulójáról. A kiadványokat az elmúlt negyedszázadban a Porabje újság előfizetői vehették át minden karácsonykor a Magyarországi Szlovének Szövetsége ajándékaként. A könyvek túlnyomó része szlovén irodalmi nyelven és rábavidéki nyelvjárásban is megjelent, többnyire egy kötetben. A számos rábavidéki és muravidéki szerzőt felvonultató könyvsorozat szerepét a nemzetiségi nyelv megőrzésében és a rábavidéki kultúra anyaországi népszerűsítésében Franci Just szerkesztő ismertette.

Az est további részében az irodalomtörténész Mukics Dusán újságíróval és műfordítóval beszélgetett tavaly decemberben megjelent Ljubljana – ahogy én láttam című könyvéről. A fent említett könyvsorozat 25. köteteként napvilágot látott önéletrajzi regény a szerző ljubljanai egyetemista éveit írja le, húsz fejezetbe rendezve. Mukics Dusán a könyvben elbeszéli, hogy a Rábavidékről érkezett fiatal szlovénként hogyan látta a szlovén fővárost a 2000-es évek elején, leírja találkozásait az anyaországi hallgatókkal, mesél többek között a szlovéniai szokásokkal kapcsolatos megfigyeléseiről, de a tolmácsolásban szerzett tapasztalatairól is.

A kötet egyik központi témája az identitáskeresés. A szerző leírja válságát az egyetemista évei közepén, amikor elkeseredésében majdnem elhagyta a szlovén fővárost. Az önazonosság kérdése azután a könyv végén egy fontos felismerésben oldódik fel: egy személyben egymás mellett, egyenrangúan élhet a szlovén és a magyar kultúra.

A rábavidéki szlovének tavalyi karácsonyi könyvajándéka ezúttal is két nyelvváltozatban jelent meg, a szerző az irodalmi nyelvű eredetit maga ültette át rábavidéki tájnyelvre. A szentgotthárdi könyvbemutatón részt vett három másik egykori ljubljanai egyetemista is a Rábavidékről, és közös dalokkal fejezték ki szoros összetartozásukat.

Mukics Dusán zárszóként azt javasolta a jelenlévő szentgotthárdi középiskolásoknak: olvassák el könyvét. Később pedig bátran vágjanak bele az anyaországi tanulmányaikba, hiszen Ljubljanában olyan útravalót kaphatnak, amely életük végéig elkíséri őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában