Megemlékezés

2023.03.14. 20:24

Március 15-én együtt dobog mindenki szíve - A Kossuth-domborműnél koszorúztak az ünneplők Szentgotthárdon - fotók

Szentgotthárdon, a Kossuth-domborműnél koszorúztak az ünneplők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Beszédet dr. Melega Miklós, a Vas Vármegyei Levéltár igazgatója mondott. 

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

-Az egyik legszebb nemzeti ünnepünkre jöttünk össze. Március 15-e az az ünnep, amikor életkortól, világnézettől, pártállástól függetlenül mindenkinek együtt dobog a szíve, mint ahogy ez történt 1848. március 15-én is. Ilyenkor piros-fehér-zöldbe öltözik minden település, a kokárdát - ami a forradalom jelképévé vált - kitűzzük a szívünk fölé. 

Tudjuk, hogy a színeknek szimbolikája is van. A piros jelképezi az erőt, a bátorságot, a fehér a hűséget, a tisztaságot, a zöld a reménységet. Ez a három szín jelképezi a magyar történelmet, a magyar mentalitást és eszembe juttat három személyt - mondta dr. Melega Miklós, a Vas Vármegyei Levéltár igazgatója, aki Petőfi Sándor, Batthyány Lajos és Horváth Boldizsár életéről és érdemeiről beszélt az ünneplőknek. A megemlékezésen közreműködött a Szent Gotthárd Általános Iskola kórusa, valamint az Arany János Általános Iskola tanulói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában