Rózsabarátoknak

2023.03.21. 13:28

Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeznek konferenciát Szombathelyen – születésének 100. évfordulóján

A Márk-rózsa Barátok Egyesület március 24-én, pénteken 10 órától a Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Látogatóközpontban tartja a Márk Gergely Centenáriumi Év nyitórendezvényét, amelyet az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya támogat.

Merklin Tímea

Az acsádi rózsakert a Vas Vármegyei Értéktár része, képünkön Pócs Margit és az értéktár bizottság két tagja: dr. Zágorhidi Czigány Balázs és Kevy Albert elnök

Fotó: VN-archív

A mini-konferencia résztvevőit Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszönti, a centenáriumi évet megnyitja V. Németh Zsolt államtitkár. A szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola diákjai előadják „Aprók tánca” című műsorukat, majd filmet vetítenek Márk Gergely rózsanemesítő, gyémántdiplomás kertészmérnökről a 

"Rózsaember" címmel. A Márk Rosarium projektet mint rózsamentést Dr. Kigyóssy Schmidt Éva mutatja be, majd szakmai előadás tart dr. Orlóci László, a budapesti ELTE Füvészkert igazgatója, dr. Boronkay Gábor, a Budatétényi Rózsakert tudományos főmunkatársa és Józsa Katalin, az Innoflora kertészet tulajdonosa. Közben verseket mondanak a Derkovits iskola tanulói, végül a zárszót Pócs Margittól, az acsádi rózsakert létrehozójától és gondozójától hallhatjuk, aki a közelmúltban ötszáz rózsatövet oszt szét Vas megyében adományként a Márk Rosarium, a Márk Gergely nemesítette rózsákból. Pócs Margit a rózsakertet 2013 óta építi, nemcsak gyűjtötte a Márk-rózsákat, de közülük 710 fajtát regisztráltatott is a Nemzeti Biodiverzitás – és Génmegőrzési Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában