Könyvbemutató

2023.03.23. 19:11

Mesélő házak - Hiánypótló helytörténeti kötet jelent meg, valamennyi vasi település szerepel benne

Mesélő házak címmel jelent meg a Vas Népe és a Szülőföld Kiadó gondozásában Feiszt György nyugalmazott főlevéltáros könyve. A Vármegyeházán megtartott tegnapi könyvbemutatón szép számmal jelentek meg az érdeklődők, akiket Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntött.

VN

Fotó: © Cseh Gábor

Feiszt György éveken át írta, írja a Mesélő házak sorozatot a Vas Népében: az első rész 2016. szeptember 10-én jelent meg (Sajtoskálról), az utolsó könyvbe bekerült rész 2022. decemberben – mindig a Hétvége mellékletünkben. Vas vármegye valamennyi településéről született cikk, vagyis 216 helységből összesen 286, mert a városokban több neves épület is felmerült.

Rengeteg helytörténeti érdekesség került a nyilvánosság elé, ebből született a könyv ötlete – mondta el köszöntőjében Pásztor Zoltán, lapunk megbízott főszerkesztője. Hangsúlyozta, hogy számtalan érdekes történetet olvashatunk IV. Károly királytól Weöres Sándorig, számos csak helyben vagy már ott is feledésbe merült épület és a hozzá kötődők krónikája elevenedik meg.

Feiszt György a könyv születéséről szólva kiemelte: még évekkel ezelőtt kérték fel, hogy hetente írjon egy történetet vasi épületekről. Így kezdte el a kutatómunkát, melynek végeredménye egy olyan kötet, melyben épületekhez köthető izgalmas történetek kelnek életre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában