vaol.hu podcast

2023.03.18. 07:10

Mesélő Podcast: a rumi Fürst-ház és Böröcz Rudolf rejtélyes halálának története

Feiszt György

Fotó: © Szendi Péter

Rum községben, a Rákóczi Ferenc utca 7. szám alatt áll a falu vendéglője. Napjaink a megszomjazó és ide látogató békés polgárát már semmi sem emlékezteti az elmúlt évszázadban e helyen lejátszódó eseményre. A történet békés kezdetei 1903. november 27-ig nyúlnak vissza, amikor Fürst Mór rumi kereskedőnek Sándor nevű kisfia az épületben megszületett. „Sanyika is épp olyan gyerek volt, mint a többiek. Nem született zseninek, nem volt kiemelkedő tehetség az iskolában. Nem viselkedett jobban, mint a többi gyerekek. Neki is épp olyan gondot okozott a betűvetés, mint akármelyik más rumi gyereknek. Egy kicsit talán jobban érdeklődött a felnőtteket foglalkoztató dolgok iránt, jobban feltűnt neki az ordító különbség a Széchenyi grófok és a Kovács Jánosok életmódja között, mint a többieknek, de minden egyéb dologban hasonlított kortársaira”. Horváth Györgyné, Fürst Sándor egykori tanítónője 76 éves korában, így emlékezett vissza a kisfiú gyermekkorára. A szüleivel az első világháború éveiben Rumból Budapestre költöző Fürst Sándor neve a fiú munkásmozgalmi tevékenysége miatt vált híressé. 

Őt ugyanis 1932-ben a biatorbágyi vasúti merénylet nyomán bevezetett statárium idején illegális kommunista szervezkedés miatt letartóztatták és kivégezték. Szülőházára 1946-ban helyeztek először emléktáblát, a mementót azonban 1956-ban, a forradalom napjaiban összetörték. 1957 júliusában azután, a kádári restauráció egyik első Vas megyei nagy rendezvényét Fürst Sándor kivégzésének emléknapján, Rumban rendezték. A tömeggyűlést falusi bál követte. Ezt a napot azonban nem a politikai demonstráció, hanem egy máig nem tisztázott tragikus esemény tette emlékezetessé. A politikai rendezvényeket Rumban is, akárcsak másutt az országban, a népnyelv által csak „pufajkásoknak” nevezett, közterületeken járőröző fegyveresek biztosították. Az este folyamán Böröcz Rudolf 20 éves helyi illetőségű segédmunkást a rumi utcán holtan találták. Halálát fejlövés okozta. Az esetet felidéző egyik emlékező szerint: „A bálban nem történt semmi olyan, amit rendzavarásnak lehetett volna mondani. A fiatalember azzal köszönt el barátaitól, hogy hazamegy lepihenni, mert a hajnali vonattal kell indulnia a munkahelyére Ajkára, a bányába.” A gyilkosságot elkövető személye máig felderítetlen. Fürst Sándor 1963-ban elhelyezett új emléktábláját a rendszerváltozást követően eltávolították, Böröcz Rudolf síremléke a helyi temetőben található.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában