Művészeti Fesztivál

2023.03.22. 18:50

Miénk itt a tér! – A Reményik-iskola mutatkozott be elsőként a vasi iskolák és óvodák 1. művészeti fesztiválján

Miénk itt a tér! címmel a vasi iskolák és óvodák 1. művészeti fesztiválját rendezi az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. Szerdán – elsőként – a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai mutatkoztak be.

Tóth Kata

Forrás: Cseh Gábor

Az intézet kiemelten fontosnak tartja a tehetséggondozást, úgy a művészeti ágak, mint az oktatás-nevelés más területein is. A fesztivál célja, hogy teret adjanak a fiatal tehetségeknek a megmutatkozásra – mondta az ELTE SEK aulájában Pulay Teréz pedagógiai szakértő. A Reményik-iskola alapfokú művészeti iskolájának képzősei Takács Ilona tanárnő vezetésével állítottak össze egy kiállítási anyagot: a tablókon a kis elsősök rajzaitól a művészeti gimnáziumba felvételizők és idősebb tanítványok alkotásai láthatók. Tárlatukat Nagy Anna, az ELTE SEK egyetemi oktatója, esztéta nyitotta meg. – A gyerek, amikor rajzol, újjáteremti a világot. Az egész ember rajzol – a pszichológiai ezért tartja a rajzokat akarattalan, legbelső lényegünk kifejezésének – fogalmazott, majd a logikus, fogalmi gondolkodás mellett a művészetek nyújtotta emocionális nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen „a művészet a legjobb eszköz a személyiség valamennyi elemének egységbe olvasztására és fejlesztésére”. Előtte Kacziba Éva művészeti igazgatóhelyettes mutatta be a művészeti iskolát.

A díszteremben Lenkai Nóra rektori biztos és Sátory Károly, a Reményik-iskola igazgatója köszöntője után a zene-, tánc- és színművészeti ág mutatkozott be. Színpadra léptek hangszeres növendékek és a kreatív tánc tagozatosok: utóbbiak a színház költészet napi felhívására készült, két táncosra írt Pajkos pacsirták koreográfiával. Másik koreográfiájuk Weöres Sándor Marasztalás című versét dolgozta fel a költészet, a zene és a tánc eszközeivel. Az iskola kórusa három evangélikus korált és a Parasztopera-nyitányt (zenéjét szerezte Darvas Benedek) énekelte. Befejező műsorszámként verses-zenés összeállítást láthatott a közönség Petőfi műveiből a felsőbb évfolyamos színjáték-tagozatosai és a Weöres Sándor Színház JátsszMa diákstúdiója előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában