Tisztelet a Szent Koronának

2023.03.26. 19:40

Nemzeti jelképünk 78 évvel ezelőtt rejtőzködött a kőszegi bunkerben - fotók

A Szent Korona kőszegi tartózkodásáról emlékeztek meg a Koronaőrző bunkernél. Államiságunk legfőbb jelképe 78 évvel ezelőtt Kőszegen lépte át az államhatárt 33 éves száműzetése előtt, pontosan 1945. március 27-ről 28-ra virradó éjszaka.

Polgár Patrícia

Fotó: Ohr Tibor

A Kőszegi Polgári Kaszinó szervezte emlékező napon újra megnyílt a nagyközönség előtt a Koronaőrző bunker. A 14.30 órától 16.30-ig meghirdetett vezetéseken Csiki István történész kalauzolta körbe az érdeklődőket, akikből nem volt hiány, annyian szerették volna bejárni a bunkert, hogy azt még az ünnepség után is nyitva hagyták fél óráig.

Az ünnepi megemlékezésen múlt és jelen - a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének tagjai, valamint a Honvéd Koronaőrség képviselői, sőt még maga a Szent Korona másolata is jelen voltak.

Ünnepi köszöntőjében Básthy Béla polgármester elmondta: 1945-ben a Szent Korona a legnagyobb csendben, a legnagyobb titokban tartózkodott Kőszegen. Nem ünnepelni érkezett, nem azért, hogy megmutassák, sőt, mindent megtettek annak érdekében, hogy minél kevesebben tudják meg, hogy valójában hol tartózkodik. Valószínűleg az volt Magyarország leggyengébb időszaka, amikor a magyar állam nem volt képes megvédeni sem a területét, sem a lakosságát, sem a fronton harcoló katonáit, sem pedig a kőszegi munkaszolgálatosokat – fogalmazta meg.

A korona kalandos útját a 32-es Testőrezred Koronaőrség őrnagya, Roxin István idézte fel. - Rendkívül hosszú 33 év volt, ameddig a Magyarország alkotmányos folytonosságát megtestesítő Szent Koronát nélkülöznie kellett a magyar embereknek. Végül azonban győzött a Szent Korona ereje és hazaért – idézte fel.

Csiki István, a Kőszegi Polgári Kaszinó elnöke beszédében arról szólt, hogy az egyesület büszkén őrzi a korona kőszegi tartózkodásának emlékét. Terveik szerint a nyáron havonta egy szombati napon tervezik megnyitni a bunkert az érdeklődők előtt.

A megemlékezés koszorúzással zárult – a Kőszegi Polgári Kaszinó, a kőszegi önkormányzat, a Vitéz Szurmay Sándor Helyőrség, a 32-es Testőrezred Koronaőrség, a Kőszegi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület képviselői helyezték el az emlékezés jelképeit, de érkezett egy koszorú a Kőszegen kirándulóktól is.

A nap végén az ünneplők Csordás Imrének és Nagy István Lászlónak, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének tagjainak előadását, majd a Mi megvédjük a Koronát, a Korona megvéd minket - Fejezetek a Magyar Királyi Koronaőrség történetéből című könyv bemutatóját hallgathatták meg az Árpád-házi Szent Margit-iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában