Elismerés

2023.03.21. 12:00

Nívó díjat nyert a Szélforgók Ifjúsági Népzenei Együttesnek

Nívó díjat nyert a Szélforgók Ifjúsági Népzenei Együttes a Bartók Béla Zeneiskola által szervezett XXI. Sistrum Zenei Versenyek népzenei versenyén március 4-én. A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) népzenészei közül Zsótér István hangszerszóló kategóriában is kiemelkedően teljesített, arany minősítést kapott.

Polgár Patrícia

Forrás: Burgenlandi Magyar Kultúregyesület

A Szélforgók Ifjúsági Népzenei Együttes bogyiszlói és mezőbándi muzsikával győzte meg a zsűrit zenei felkészültségéről. A Szélforgók több szempontból is egyedinek számít a versenyeken a hangszeres csoport kategóriákban: egyrészt őrvidéki fiatalok adják a népzenekar magját, (Zsótér István és Tieber Hanna – hegedű, Tieber Olivér - nagybőgő), másrészt a cimbalom- és tamburajátékkal kiegészülve (Németh Lehel – brácsa, Pribusz Dániel – hegedű, Pribusz Bence – cimbalom) különleges hangzást kapnak a magyar népi dallamok. 

A Szélforgók tagja, Zsótér István hangszerszóló kategóriában egyedül is megmérettette magát és a siker nem maradt el, a szászfenesi táncdallamok megszólaltatása hegedűn arany minősítést érdemelt – számolt be szerkesztőségünknek a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület.

Mint arról nyilatkoztak, a közel tíz éve tartó népzeneoktatás Földesi János és Földesi Jánosné népzenészek vezetésével meghozta a gyümölcsét. A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület fiatal népzenészei egyetlen alkalmat sem hagytak ki az elmúlt időszakban, hogy próbára tegyék magukat és mindig sikerrel szerepeltek. 

A Sistrum Zenei Versenyek legfőbb célkitűzése az értékek megőrzése, a zenei nevelés színvonalának fenntartása, a tehetségek felkutatása és gondozása. A Szélforgók a legjobbaknak rendezett Sistrum Gála hengversenyen mezőbándi muzsikával örvendeztetik majd meg a közönséget március végén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában