Intézkedtek

2023.03.03. 19:35

Olvasónk jelezte: Oladon patkánymérget szórtak szét - gyerekek és kisállatok is hozzáférhetnek - fotók

Szombathelyen, az Oladi lakótelep egyik, Kodály utcai tömbje előtt patkánymérget szórtak szét a földbe vájt egérlyukak mellett. Bár a veszélyre figyelmeztető jelzést kihelyeztek, a méreghez gyermekek és kisállatok is hozzáférhetnek – jelezte olvasónk a problémát.

Polgár Patrícia

Forrás: Cseh Gábor

A piros, rizsszem formájú mérget valószínűleg csütörtökön délután szórták szét a Kodály Zoltán utca 6. parkoló felőli oldalán. Olvasónk az esti kutyasétáltatásnál állapította meg, hogy véleménye szerint a csalétket és a veszélyre figyelmeztető plakátot sem a megfelelő módon helyezték ki. Utóbbit egy jelzőtábla oszlopára, körbetekerve ragasztották fel, ezt a ház egyik lakója átragasztotta egy jobban látható helyre. Olvasónk csütörtökön este értesítette a közterület-felügyeletet, amelynek munkatársai ki is vonultak a helyszínre. Miután felmérték a terepet, felhívták a rágcsálóirtókat, akiktől azt a tájékoztatást kapták, hogy a ház fenntartásáért felelős lakásszövetkezet rendelte el a méreganyagok kihelyezését. A bejelentő még aznap este felvette a kapcsolatot Horváth Attilával, Olad önkormányzati képviselőjével, aki ígéretet tett arra, hogy intézkedik az ügyben.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Talán ennek hatására, pénteken délelőtt újra kivonultak a rágcsálóirtók a területre, a mérget ugyanúgy kint hagyták, ám néhol földet szórtak rá és kihelyeztek egy új papírt, valamint egy csalétkes dobozt is.

Kérdéseinkkel megpróbáltuk elérni az illetékes Bartók Béla Lakásfenntartó Szövetkezetet, ám telefonos elérhetőségükön nem jártunk sikerrel. Ahogyan lapzártánkig nem jártunk sikerrel a szombathelyi önkormányzatnál sem – a közterület-felügyelettől arról szerettünk volna érdeklődni, mi a rágcsálóirtó szerek kihelyezésének megfelelő módja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása szerint a rágcsálóirtóként használt csalétket csak és kizárólag úgynevezett csalétekdobozban lehet közterületre kihelyezni „illetéktelenek” - gyermekek és háziállatok - számára hozzáférhetetlen módon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában