Ajándék

2023.03.04. 15:42

Petőfi körtefájának egyik ágát kapta ajándékba Borgáta

Petőfi vackora címmel szervezett programot a helyi önkormányzat, amelyen a régi, őshonos gyümölcsfajtákról esett szó, sőt oltottak is a szakemberek. A rendezvényen erdélyi vendégeket köszöntöttek, Koncz János Hunor és Veres Zsolt Székelykeresztúrról érkeztek, és elhozták Petőfi körtefájának egyik ágát a borgátaiaknak.

TJ

Fotó: © Unger Tamás

A programon Gőcze Zsanett, Borgáta polgármestere üdvözölte a megjelenteket, többek között V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőt és Majthényi Lászlót, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnökét. 
-Tavaly, Tilajon fogalmazódott meg az ötlet, hogy jó lenne egy gyümölcsfa oltónapot tartani - kezdte beszédét a polgármester, majd arra is kitért, hogy a gyümölcsök nemcsak lekvárt, pálinkát és árnyékot adnak nekünk és utódainknak, hanem ennél jóval többet. -A régi kor emberét a fa a bölcsőtől a sírig kísérte, a faragott kiságytól egészen a koporsóig. Az emberöltőnyi utazásban ott vannak velünk a fák, amikor a levegő tisztaságért imádkozunk vagy elbújunk a nap melege elől, de ott vannak a madarakkal, mókusokkal, az élővilággal, lakóhelyet, védelmet és táplálékot biztosítva számukra - mondta.


Tóth Csenge éneke után V. Németh Zsolt, országgyűlési képviselő, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos köszöntötte az egybegyűlteket. A képviselő arra emlékeztetett: a FAO, vagyis az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet megállapította, hogy az elmúlt száz esztendőben az élelmezési célú növényeink 75 százaléka elveszett, nem ismerjük, nem használjuk ezeket. Különösen kimutatható ez, ha ránézünk a gyümölcsészeti kultúránkra, hiszen gyerekkorunkban még rengeteg fajtát felsoroltunk, de ezekről a maiak még csak nem is hallottak. -Ambrus Lajos, Kovács Gyula és Szarvas József őshonos gyümölcsfa-mentő projektje éppen a 24. órában van, kiemelten fontos, talán nem is tudjuk felmérni, mennyire. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ a világ 11. legnagyobb génbankja, amelynek persze a fő célja nem az, hogy ott őrizzük a különböző fajtákat, sokkal inkább az, hogy a fák eredeti termőhelyükre kerüljenek. Ehhez kell mindenkinek hozzátennie a sajátját, ezt teszi most Borgáta is - tette hozzá a képviselő. 


Kutasi Zoltánné Erdély és Petőfi kapcsolatát idézte, kiemelve a koltói mézesheteket, és Székelykeresztúrt, ahol utoljára látták a költőt élve. A településen van egy fa - Petőfi körtefája - ennek egyik ágát hozta el ajándéka a borgátaiaknak Koncz János Hunor, az erdélyi település polgármestere.  - Petőfi Sándor születésének kétszáz éves évfordulója kapcsán különösen nagy jelentőségű, hogy itt lehetünk, és átadhatunk egy kis emléket. Petőfi körtefája számunkra olyan szimbólum, amely a magyarságunkhoz való ragaszkodásunkat szimbolizálja úgy, hogy nap, mint nap meg kell azért harcolnunk, hogy figyelembe vegyenek bennünket. A magyarság legnagyobb költője és hazafija volt Petőfi Sándor, körtefája többet jelent egy egyszerű fánál - hangsúlyozta. 
Halász Elemér, a Vadkörte Gyümölcsész Baráti Kör tagja elméleti és gyakorlati ismereteket osztott meg a gyümölcsfákról, és azok szaporításának módjairól, Ambrus Lajos író pedig bemutatta Nagy almáskönyvét a résztvevőknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában