Emlék

2023.03.06. 16:00

Sisi királyné szombathelyi hársfáját már nem lehet megmenteni?

Ismét jelentősen megmetszették a régi szombathelyi víztorony alatt található, Sisi királyné emlékére ültetett hársfát. Félő, már nem lehet megmenteni.

Horváth László

Fotó: © Cseh Gábor

Többször is beszámoltunk arról, hogy az utóbbi években jelentősen leromlott a több mint százéves fa állapota. A metszések és a beavatkozások nem tudták megakadályozni a gombás megbetegedést és a korhadást. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a famatuzsálem elérte természetes élettartama végét.

A szakemberek a közelmúltban ismét jelentősen visszametszették a hársfát. Ám könnyen lehetséges, hogy a fának az idei lesz az utolsó tavasza. A törzse többhelyütt is ugyanúgy korhadt, porlik.

Darányi Ignác, a magyar kormány földművelésügyi minisztere az 1800-as évek végén tette közzé egy felhívást, miszerint a meggyilkolt királynő emlékére országszerte  ültessenek fát. Szombathelyen egy öreg gesztenyét neveztek ki Erzsébet királyné fájának. Ez azonban 1907-ben elszáradt, pótlásul a helyére ültették el a hársfát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában