PI-jegyében

2023.03.13. 16:18

Szabadulószoba, kódfejtés és kiállítás – Az idén is készülnek a PI-napra a KDG-ben - fotók

Évről évre más-más szempontból közelítik meg a matematikai ünnepet a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. Az idén szabadulószobába várták a diákokat, a Csodák folyosóján pedig kiállítás nyílt – persze, hogy a PI-jegyében.

Tóth Kata

A Pi dallama is lejátszható a kotta alapján – Sinkó Andrea tanárnő mellett a 10. a osztályosok (Viniczai Marcell, Somos Zsombor, Csarankó Kata és Páti Bíborka)

Forrás: Cseh Gábor

Az egyik évben „Einstein részére” készítettek ajándékokat a tanulók, hiszen a Nobel-díjas elméleti fizikus 1879-ben éppen március 14-én született, azaz az év 3. hónapjának 14. napján. Volt olyan év, amikor a PI különböző kiszámítási módjaira, máskor meg 100 PI-vel kapcsolatos matematikapéldára helyezték a hangsúlyt, idézi fel Sinkó Andrea tanárnő, aki kollégájával, Szentgyörgyváriné Kovács Évával az idén szabadulószobát rendezett be a könyvtárban, ahol egy kissé rendetlen tanárnő szétszórt dolgai – dobozok, puzzle, jégkrémes pálcikák – között kutakodhattak és nyomozhattak a gyerekek például a PI számjegyei után. Sinkó Andrea matematikát és fizikát tanít a gimnáziumban – hétfőn délelőtt az egyik tanórán „zárta be” a 11. osztályos diákokat, akikre dupla kihívás várt, mert a 3, 1415…-tel kapcsolatos számolós feladatok mellett a „házi” jellegű szabadulószobák kódoló problémáit (Caesar-kód; Verne négyzetrácsa a Sándor Mátyás kötetből, Sherlock Holmes táncoló emberkéi) is meg kell oldaniuk – ezek vezették el őket a számolós feladatokhoz. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

A Csodák folyosóján Szász Pál matematikus híres PI-verse olvasható (minden szava annyi betűt tartalmaz, mint a PI következő számjegye): „Nem a régi s durva közelítés, Mi szótól szóig így kijön, Betűiket számlálva, Ludolph eredménye már, Ha itt végezzük húsz jegyen. De rendre kijő még tíz pontosan, Azt is bízvást ígérhetem.” A tizedeseknél megállva érdekességeket közöl a fal – egy szingapúri kisfiúról például, aki 518 tizedesjegyig megtanulta a PI számjegyeit. A diákok a Leibniz-féle sor és a Wallis-formula segítségével kiszámolhatják a PI minél pontosabb értékét, s az általuk készített tárgyak is láthatók: rajzoltak PI city-t és hajtogattak madarakat – a színek a PI számjegyeit jelzik.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában