Kijáró

2023.03.21. 17:00

Születésnapot ünnepelt a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület

Alapításának 55. évfordulóját ünnepelte a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) március 18-án, szombaton az alsóőri Kultúrházban. A jubileumi koncerten Debrei Zsuzsanna és Hertelendy Attila, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei szórakoztatták a közönséget a legismertebb magyar musical dalokkal és retro slágerekkel – számolt be az egyesület.

Polgár Patrícia

Forrás: BMKE

A program elején Frauer Ludwig, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület elnöke köszöntötte a közönséget. A rendezvényen jelen volt a BMKE tagjai túl Nemeth Hannes, Alsóőr polgármestere és Mesmer Otto, őriszigeti evangélikus lelkész is.

A pécsi székhelyű Határokon Túli Magyarságért Alapítvány képviseletében Kiss Éva és Minorics Tünde köszöntötte az 55 éves Kultúregyesületet. Hangsúlyozták, hogy a két szervezet közötti együttműködés harminc évre nyúlik vissza. A Virgonc Néptánccsoport 1993-ban képviselte a burgenlandi magyarságot az első Határon Túli Magyarok Fesztiválján Pécsett.

Debrei Zsuzsanna és Hertelendy Attila, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei a program első felében musical dalválogatást adtak elő: a Valahol Európában, a Made in Hungária és a Padlás című előadások legismertebb dallamai hangzottak el. Az előadás második részében a legkedveltebb magyar retró slágereket énekelték: Koncz Zsuzsa Valahol egy lány, Aradszky László Nemcsak a húszéveseké a világ, Hofi Géza Próbálj meg lazítani című dalai is felcsendültek. Az önfeledt és könnyed szórakozást közös tortázással zárta a közönség.

A Kultúregyesületet 1968-ban alapították Moór Johann elnök vezetésével. Az akkor kitűzött célok az elmúlt ötvenöt évben sem változtak: a burgenlandi magyarok jogainak megóvása; a magyar nyelv és kulturális örökség fenntartása és ápolása, ezen belül hagyományőrző művészeti együttesek támogatása; gyermektáboroztatás mint nyelvtanulási lehetőség biztosítása; a magyar nyelv iskolai oktatásának segítése és folyóiratok kiadása, terjesztése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában