Ezt jó, ha tudod!

2023.03.31. 17:30

Tépjük vagy ne tépjük a borostyánt? - Figyelmeztet a Kámoni Arborétum

A közhiedelmmel ellentétben a borostyán nem okoz kárt a fákban, mégis rendszeresen találnak letépett ágakat, leveleket. Ez természetvédelmi területen okozott természetkárosítás - hívja fel a látogatók figyelmét a Kámoni Arborétum.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN

A közösségi oldalon közzétett bejegyzésben kiemelik: a borostyán Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos kúszónövény, mely léggyökereivel megkapaszkodva 20-30 méter magasra is megnőhet. A közhiedelemmel ellentétben ezen tevékenységével a támasztékként használt fákban nem okoz kárt, tápanyagot nem von el tőle és nem árnyékolja. Egyedül a súlya okozhat ritkán problémát, ha aszimmetrikus a fa koronája. 

Sűrű növekedésű lombja kiváló búvó- és fészkelő helyet biztosít gerincteleneknek, madaraknak (pl. feketerigó, poszáták stb.) és kisemlősöknek (pl. mókusok, denevérek). Télen is fontos éjszakázó helyet nyújt örökzöld lombjuk, míg termésük, mely a tél végére érik be teljesen, fontos tápláléka a madaraknak. Mindezek mellett gyógynövény: köptetők és görcsoldók alkotója a drogja, azonban házi körülmények között nem használható. 

Fákról való eltávolítását indokolt esetben munkatársaink elvégzik az arborétumban. Mégis rendszeresen találkozunk letépett, elfűrészelt borostyánokkal, ami természetvédelmi területen okozott természetkárosítás és a jövőben, ha ilyet tapasztalunk megtesszük a megfelelő lépéseket - olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában