Önkormányzat

2023.03.02. 11:54

Testületi ülést tartottak Szentgotthárdon - Kultúráról, külkapcsolatokról, fürdőről, és környezetvédelemről is szó esett

Kultúráról, külkapcsolatokról, fürdőről, környezet- és természetvédelemről a legutóbbi testületi ülésen

Tóth Judit

Fotó: vaol.hu

A képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalta többek között a Pannon Kapu Kulturális Egyesület és a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum idei munkatervét, a külkapcsolati programokat, valamint a környezet- és természetvédelem szabályairól szóló rendeletet módosítását. A testület megszavazta, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő fürdő 50 millió forint összegű, éven belüli lejáratú munkabér és működési célú hitelt vegyen fel. A társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíjának és egyéb juttatásainak csökkentéséről is döntöttek az ülésen.

A Pannon Kapu Kulturális Egyesület beszámolt az előző évről, majd az idei munkatervről adott tájékoztatást. Az egyesület számos programot, városi eseményt szervezett és koordinált 2022-ben. A saját szervezésű rendezvények mellett a szervezet rendszeresen közreműködött városrészi napok, nemzetiségi rendezvények lebonyolításában, technikai segítséget nyújtott, ahol erre szükség volt. A kulturális egyesület gyorsan reagált a felmerülő problémákra, elsők között intézkedett az energiamegtakarítással kapcsolatban. A megszorító intézkedések mellett lehetőség szerint szabad téren vagy más helyszínen tartotta meg rendezvényeit a Pannon Kapu Kulturális Egyesület annak érdekében, hogy a feladatellátás és a programok megvalósítása ne sérüljön. Összeállt az éves rendezvényterv is, amelyhez a városban működő szervezetek, intézmények egy része már megküldte a tervezett programokat. Az eseménynaptár nem végleges, egyelőre nagyrészt az első félévi programokat tartalmazza.

Szintén évről évre visszatérő napirendi pont Szentgotthárd Város Önkormányzatának adott évi külkapcsolati terve és az elmúlt év tapasztalatairól szóló beszámoló. 2022-ben több külkapcsolati program is megvalósult: sor került a szépvízi delegáció látogatására és a csíkborzsovai férfikórus szentgotthárdi szereplésére, ezt a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A képviselők módosították a környezet- és természetvédelem szabályairól szóló rendeletet is. Egységesítették a belterületi ingatlanok esetében az első kaszálás határidejét, így mind a beépített, mind a beépítetlen ingatlanok esetében június 15-ig kell megtisztítani a területet a gyomtól, gaztól, hulladéktól, vadon növő bokroktól. Emellett módosítottak az ültetési távolságokat szabályozó rendelkezéseken az önkormányzat vagy a Magyar Állam tulajdonát képező közterületnek minősülő ingatlanok vonatkozásában.

A közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzések tekintetében az értékhatárokat közel 10 éve állapították meg. Tekintettel az elmúlt évek jelentős mértékű áremelkedéseire, a vonatkozó szabályzatot - bennük az egyes értékhatárokat - megemelték.

Az önkormányzat költségvetési helyzetére tekintettel a nem testületi tag, társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját és egyéb juttatásait csökkentették, és a bizottsági tagok tiszteletdíja mértékében határozták meg.

Jóváhagyták az energia-megtakarítási intézkedési terv teljesüléséről szóló második számú beszámolót. A korábbiakban megfogalmazott valamennyi intézkedés érvényben marad, ugyanis a beszámolóban részletezettek alapján elmondható, hogy jelentős megtakarítást sikerült elérni a rendelkezéseknek köszönhetően.

A képviselő-testület hozzájárult az önkormányzat 100 százalékos tulajdonát képező Gotthárd-Therm Kft. által igényelt 50 millió forint összegű éven belüli lejáratú munkabér és működési célú hitel felvételéhez.

Elfogadták az önkormányzati tulajdonú bérlakásokban lakók lakbér-, közös költség, felújítási hozzájárulás hátralékáról, valamint az önkormányzat tulajdonát képező nem lakás céljára szolgáló ingatlanok bérlőinek bérleti díjhátralékairól szóló beszámolót.

A Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum tavalyi beszámolója és idei munkaterve is napirendre került. A részletes intézményi tájékoztatásból kiderül, hogy két sikeres pályázatot valósítottak meg a tavalyi évben, rendszeresen segítik a Honismereti Klub munkáját, nagy hangsúlyt fektetnek mind a könyvtár, mind a múzeum népszerűsítésére. Az idei évre számos rendezvényt és foglalkozást terveznek, emellett kiemelt cél a rábafüzesi Hianz Tájház főépületének felújítása is.

Döntöttek ingatlanügyekről is, így a Széll Kálmán tér 14. számú társasház tetőhéjazat cseréjéről, és a termelői piac üzlethelyiség hasznosításáról. Sürgősségi napirendként tárgyalták a Szentgotthárdi Ipari Park Kft. Alapító Okirat módosítását.

A 2022. évi költségvetési rendelet módosítására is sor került, ennek indoka az önkormányzat működési és felhalmozási kiadásainak átcsoportosítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában