Évértékelő

2023.03.31. 12:00

Több a feltárt bűncselekmény Vasban - Polt Péter legfőbb ügyész örül az eredményeknek

Tíz éve nem volt ilyen magas a büntetőjogi ügyiratforgalom, az országos átlagot meghaladóan nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma Vasban – derült ki az évértékelő értekezleten, amelynek a Vas Vármegyei Főügyészség adott helyet. Az eseményen Polt Péter legfőbb ügyész is részt vett.

Forrás: Vas Vármegyei Főügyészség

Az évértékelő értekezleten Tánczosné dr. Kiss Éva Róza főügyész összefoglalójában kitért a Vas Vármegyei Főügyészség személyügyi, gazdasági, kommunikációs és informatikai helyzetére, a büntetőjogi szakág és a közjogi szakág főbb eredményeire. Kiemelte: a vármegyei ügyészi szervezetet is jelentős kihívás elé állította a pandémia, majd a háború és az energiaválság. A nehézségek ellenére folyamatos és eredményes volt a feladatok ellátása. A jelentős informatikai fejlesztések lehetővé tették, hogy az ügyészek home office-ban is a korábbi évekhez hasonlóan színvonalasan és időszerűen végezzék el munkájukat.

Dr. Fejes Péter megbízott büntetőjogi főügyészhelyettes elmondta, a vármegyében tíz éve nem volt ilyen magas a büntetőjogi ügyiratforgalom. Az országos átlagot meghaladóan nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma. Kiugró a kábítószerrel kapcsolatos bűnelkövetések és a költségvetési csalások növekedése.

Forrás: Vas Vármegyei Főügyészség

Az ügyészségek nagyon nagy arányban éltek a bírósági eljárást mellőző és gyorsító jogintézményekkel, s ez a jövőben is kívánatos.

Dr. Czillinger Judit megbízott közjogi főügyészhelyettes hangsúlyozta: a közérdekvédelmi, valamint a büntetés-végrehajtási törvényességi felügyeleti és jogvédelmi szakterületen is elsődleges szempont a törvényesség, a szakszerűség, valamint az időszerűség. A gyermekvédelemmel, a környezetvédelemmel és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ügyeket fokozott figyelemmel kísérik, szorosan együttműködnek a társhatóságokkal. Mind a magánjogi, mind a törvényességi ellenőrzési területen nőtt az ügyészi jelenlét.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a Vas vármegyei ügyészségek eredményeit kiválónak, magas szakmai színvonalúnak és követendőnek tartja. Utalt arra, hogy a nehéz évekre válaszul kialakított gyakorlat bevált, annak továbbvitele mellett kell felkészülni az új jelenségekre, új kihívásokra. A bűnözés nemcsak számszerűségében, hanem struktúrájában és módszereiben is változik. A közjogi szakág fontos szerepet tölt be a társadalomban - örömmel látta az eredményeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában