Kronológiai sorrend

2023.03.16. 18:22

Törött szablya és lőportartó – A magyar történelem pillanatképei 48-as kiállítás a hadtörténet szemszögéből - fotók

Korabeli fegyvereket, pénzeket, könyveket és röpiratokat is bemutattak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján megnyitott kiállításon a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Látogatóközpontjában.

Óvári Gábor

Fotó: © Unger Tamás

Magángyűjtők mellett a Klapka György Hagyományőrző Egyesület és a szombathelyi Katonatörténeti Kiállítás is értékes tárgyakkal járult hozzá ahhoz a kiállításhoz, amely korabeli tárgyakon, fegyvereken keresztül mutatja be a szabadságharc főbb állomásait, majd az azt követő megtorlás időszakát. A magángyűjtők között szerepel dr. Puskás Tivadar, Szombathely korábbi polgármestere is, aki ritka, a huszárhagyományokhoz köthető darabokat ajánlott fel a kiállításnak bemutatásra, de megcsodálható egy ritka és jó állapotú dragonyos mellvért is szuronyokkal és szablyákkal, ami Németh Gábornak, a Kámoni Arborétum vezetőjének gyűjteményéből származik.

A kiállítás berendezése kronológiai sorrendet követ, tehát az 1848. március 15. eseményektől, a tavaszi hadjáraton és a világosi fegyverletételen át eljuthatunk egészen a megtorlás időszakáig. A tárlókban az adott eseményekhez kapcsolódó fegyverek, egyenruhák és más ereklyék láthatók. A hagyományőrzők életét pedig egy tablón kísérheti figyelemmel a látogató. A kiállítóterem hangulatát jól szolgálja a teljes falat betöltő Nagy-Magyarország térkép, amely előtt egy tárlóban megcsodálható egy 1837-es mintájú tiszti kard, lőportartó és patrióta jelvény. Különleges darabja a gyűjteménynek az a szablya, amelynek a pengéjét bizonyíthatóan Világosnál törte ketté egy magát az orosz hadvezérnek megadó huszár. A fegyverletétel során ugyanis a magyar katonák inkább tönkretették fegyvereiket, megölték lovaikat, nehogy azok az ellenség kezére kerüljenek. A megtorlás időszakából látható egy pálcatőr, amely egykor a herényi kocsmárosé volt. Mivel a szabadságharc bukása után a fegyver viselése tiltott volt, egészen trükkös módokon védték meg magukat az emberek. Ez a sétabotba rejtett penge is ennek a kornak az emléke. A falakon aztán orosz, osztrák és magyar kardok és szablyák sorakoznak, mind az 1800-as évek derekáról. A kiállítást – más tematikával, de a szabadságharchoz fűzve – jövőre is megrendezik. Az idei tárlat még március 31-éig megtekinthető a kámoni arborétum épületében.

Válasz

Válasz mindenkinek

Továbbítás

ÓG


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában