Egyik kiskertből sem hiányozhat

2023.03.30. 15:28

Ültessünk burgonyát! - A boltok polcain keresett a magyar termék

Hagyományosan március vége, április eleje a burgonya ültetésének az ideje. Bár országosan, nagyüzemi szinten egyre kevesebben foglalkoznak a növénnyel, a krumpli egyik kiskertből sem hiányozhat.

Horváth László

Forrás: Szendi Péter

A Kámi Mezőgazda Kft. immár négy évtizede foglalkoznak a burgonyával. Eleinte étkezési krumplit termesztettek, a '2000-es évek elején azonban váltottak. Idén öt hektáron ültették el a jövő évre való vetőburgonyát.  

– A kereslet évek óta nagy, csak ebben az évben több mint 43 tonna vetőburgonyát értékesítettünk – mondta Molnár László, a szövetkezet elnöke. – Három hagyományos magyar fajtát termesztünk: Agriát, Desirét, illetve Bellarosát. Ez utóbbi a legkeresettebb, nem is csoda, hiszen meglehetősen korai érésű burgonyáról van szó. A vevők többségét az önkormányzatok, illetve a magánszemélyek teszik ki. Nagyüzemi szinten manapság egyre kevesebben foglalkoznak a krumplival. Pedig a termesztési folyamat teljes egészében gépesíthető.  Igaz, előzetesen nagy kezdőtőke szükséges: egy hektárnyi burgonya termesztésének költsége, mintegy kétmillió forint.  

Molnár László szerint az ársapka jót tett a hazai burgonyának, hiszen nem engedte elszabadulni az árakat. Ez pedig jó a vevőknek. A boltok polcain a magyar, jó minőségű árut lehetett megtalálni. Az is igaz, a  hazai készletek kifogyóban vannak, és ismét megjelentek az import termékek. 

Forrás: Szendi Péter

A burgonya ültetésének ideje március, vége, április eleje. Igaz, a klímaváltozás miatt sokan már március elején a földbe teszik a gumókat. Molnár László felhívta a figyelmet, akkor lesz szép és bőséges a termés, ha kétszer feltöltjük a bakhátat. Ám ami a legfontosabb: fémzárolt vetőgumot vásároljunk. A száraz nyarak miatt szükség lehet az öntözésre is. Ilyenkor a gombabetegségekre kell odafigyelni. Az úgynevezett krumplibogár ellen is védekeznünk kell, általában május közepén-június elején teszi le tojásait a növény levelére a rovar.  

– A burgonya hálás növény – folytatta a szakember. – Egyik kiskertből sem hiányozhat. Ha csak néhány bokorral, de mindenképpen ültessünk. A frissen felhúzott újburgonya íze semmi mással nem összehasonlítható.   

A statisztika azonban azt mutatja, folyamatosan csökken hazánkban a nagyüzemi burgonya vetésterülete. 2004-ben 60 ezer hektáron vetettek krumplit, tavaly ez a szám alig érte el a kilencezret. Hasonló csökkenés figyelhető meg a vetőburgonya esetében is. Míg húsz évvel ezelőtt 1300 hektárnyi területen foglalkoztak ezzel a növénnyel, addig 2022-ben csupán kettőszáz hektáron.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában