Helyi közélet

2023.03.28. 15:00

Vajon milyen a jó mentor?

A legjobb mentorokat az különbözteti meg a többiektől, hogy az átlagostól némiképp eltérően és tudatosan állítják fel a prioritásaikat. A Karrier Intézet készített összefoglalót egy amerikai gazdasági-üzleti lap (Harvard Business Review) cikke alapján.

Vas Népe

A jó mentort elsőként az jellemzi, hogy a kapcsolatra koncentrál. A sikerhez elengedhetetlenül szükséges az egymásra hangolódás a mentor és mentoráltja között. Következő jellemzője az, hogy a mentorált személyiségére, jellemére összpontosít, és nem elsősorban a képességeire. Nyilvánvalóan, a mentorálás arról szól, hogy sikeresebbé tegye a mentoráltat az adott pozícióban; ennek azonban csak az egyik eleme az adott pozícióhoz szükséges képességek elsajátítása. A legjobb mentor túllép ezen: elsősorban azon dolgozik, hogy segítse az adott cég és/ vagy pozíció értékrendjének és filozófiájának megértését, integrálását, és átadja a karrierje során megszerzett tudást. Harmadikként: optimizmust sugároz. Előfordulhat, hogy a mentorált irreális elképzelésekkel, látszólag halva született ötletekkel érkezik. Csábítónak tűnhet azonnal visszarántani őt a „valóságba”, az igazán sikeres mentor azonban úgy ad visszajelzést, hogy közben nem homályosítja el a csillogó szemeket. Arányaiban sokkal több optimizmust ad, mint cinizmust és szkepticizmust. Végül: a mentorált érdekeit helyezi előtérbe, nem a vállalatét. Ha a mentorált elhivatottsága és/vagy képességei nem passzolnak eléggé az adott munkakörhöz, vagy ha a cégnek nincs lehetősége arra, hogy megfelelő fejlődési vagy előrelépési lehetőséget biztosítson, akkor inkább a mentoráltnak segít továbblépni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában