Múltidéző

2023.04.01. 11:30

20 éve a Vatikánból tudósítottunk: a Vas Népe is ott volt a hercegorvos boldoggá avatásán - fotók

Vasárnap volt 2003. március 23-án, amikor II. János Pál pápa Rómában boldoggá avatta dr. BatthyányStrattmann Lászlót több mint húszezer zarándok jelenlétében.

Merklin Tímea

A Szent Péter téren a húszezer zarándok között több mint ötezer magyar is volt

Forrás: Benkő Sándor

A szertartásról a Vas Népe helyszíni tudósítást adott, történelmi esemény volt a vasiak és lapunk életében is. A sajtót, a kamerákat a Szent Péter tér ölelő karokhoz hasonlító oszlopcsarnokainak baloldali kolonnádja tetején helyezték el, hogy jól rálássunk a szertartásra. A boldoggá avatáson II. János Pál pápa beszédében a békét hangsúlyozta – akkor az Irakban kezdődött, majd nyolc éven át tartó háború miatt aggódott a világ. Megyénket Markó Péter, a vasi közgyűlés akkori elnöke és dr. Széll Kálmán nyugalmazott főorvos képviselték az állami delegációban.

II. János Pál pápa nyitott autón érkezett a térre
Forrás: Benkő Sándor

 A Herényben élő (most 97 éves), A test-lélek orvosa díjat is elnyert professzor a Keresztény Egészségügyiek Dr. Batthyány László Társaságának alapító világi elnökeként (1990– 2003) sokat fáradt a hercegorvos megismertetésén. Mádl Ferenc köztársasági elnökkel együtt jött Rómába, és közvetlenül őutána járulhatott a pápa elé a boldoggá avatási misén. A Vatikánban összegyűlt zarándokok közt több mint ötezer magyar volt; így a szentleckét nekik szólóan – dr. Konkoly István megyés püspök megbízásából – Merklin Ferenc, a Szombathelyi Egyházmegyei Kollégium nevelőtanára (ma a Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatója) olvasta fel magyar nyelven. 

A fedett oltár a Szent Péter-bazilika előtt
Forrás: Benkő Sándor

A római magyar nagykövet által adott fogadáson Mádl Ferenc arról beszélt, hogy mi magyarok számon tartjuk történelmi nagyjainkat, köztük azokat, akik életáldozatukkal, cselekvő szeretetükkel mutattak példát – ilyen volt dr. Batthyány-Strattmann László is. Rómában volt azokban a napokban a Szombathelyi Egyházmegye Werner Kórusa is. Énekeltek szombaton a Santa Maria-templomban az osztrák zarándokokkal közös misén, a vasárnapi szertartáson a pápai kórussal együtt, másnap a pápai audiencián.

II. János Pál pápa nagyon gyenge volt, de a misén tartotta magát
Forrás: Benkő Sándor

Bebes István, Körmend polgármestere anno azt fűzte utólag a római eseményhez: felemelő volt a boldoggá avatás a körmendiek számára, hiszen a hercegorvos hivatása ebben a városban teljesedett ki. A 20. évfordulón, mikor felidézzük dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatását – amelyen Némethy Mária újságírónővel és Benkő Sándor fotóriporterrel vettünk részt –, Róma ma sem üzen mást nekünk, a háború szomszédságában élőknek, mint hogy „pace”– béke. Béke veletek!

Láthattuk a pápa testőrségét ellátó Svájci Gárdát is
Forrás: Benkő Sándor

 

Magyarok, ide! – jelenti a zászló
Forrás: Benkő Sándor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában