Értékelő

2023.04.04. 17:00

A büntetőügyek két éven belül lezárulnak - Összbírói értekezlet kedden a Szombathelyi Törvényszéken

A Vas vármegyei bíróságokon folyamatosan csökken a két éven túli, be nem fejezett ügyek száma. A keddi szombathelyi értekezleten elhangzott továbbá, hogy tavaly összesen több mint 21 ezer peres, illetve nem peres eljárás indult.

Horváth László

Forrás: Unger Tamás

A Szombathelyi Törvényszéken megtartott összebírói értekezleten részt vett dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, valamint megjelentek a térségünkben működő törvényszékek elnökei is. 

- A Szombathelyi Törvényszék bírói létszámát - negyvennyolc fő - tekintve az ország kisebb bíróságai közé tartozik – mondta dr. Szenyei György. – Ám ez semmilyen összefüggést nem mutat a jelentőségével. A vármegyében dolgozó bírák eredményes erőfeszítést tettek az elhúzódó eljárások számának csökkentése érdekében. Történt mindez úgy, hogy az újonnan indult ügyek sem szenvedtek késedelmet. Figyelemre méltó adat, hogy Vas vármegyei bíróságokon csökkent a legerőteljesebben a két éven túli eljárások száma. Tavaly 72 ilyen volt, míg 2020-ban 163.  

2022-ben 2,5 százalékkal kevesebb új ügy indult Vas vármegyében. Az informatikai fejlesztésnek köszönhetően ugyanakkor nő a távmeghallgatások száma. Tavaly 536 esetben éltek ezzel a lehetőséggel.  

Dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke kiemelte, a bírói kar az alkotmányos kötelezettségét kiválóan teljesítette. A kollégák felkészültségét jelzi, hogy tavaly a járásbíróságokon befejezett büntető peres ügyek 76 százaléka elsőfokon jogerőre emelkedett. A törvényszéki ügyeket tekintve egyetlen elsőfokú határozatot sem kellett hatályon kívül helyezni. A büntető ügyszakban lévő eljárások közel 90 százaléka egy éven belül befejeződik, két éven túli ilyen eset pedig nincs. Tavaly egész évben több mint 21 ezer új ügy indult. 2022-ben többet zártak le, mint amennyi érkezett.  

A törvényszék elnöke kérdésre válaszolva elmondta, az embercsempészettel kapcsolatos ügyek újabb feladatot jelentenek a bíróságnak. Mindig, még a hétvégi ügyeleti időszaban is rendelkezésre áll a bíró és a megfelelő szakszemélyzet, hogy a törvényi határidőn belül meglegyen a határozat. A társadalom felől is érezhető egyfajta nyomás, hogy ezeket rövid időn belül lezárjuk.  

Megtudtuk, tavaly közel harmincmillió forint értékben hajtottak végre energetikai korszerűsítést a törvényszéken. Annak ellenére emelkedett kétszeresésre a rezsikiadás, hogy az energiafelhasználást ötven százalékkal sikerült csökkenteni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában