Film, tánc, létezés

2023.04.26. 08:00

A létezés eufóriája című dokumentumfilm a Savaria moziban

A létezés eufóriája című dokumentumfilmet kedden este az Agora – Savaria moziban láthatta a közönség.

VN

Kovács Claudia, Szabó Réka és Murai András

Fotó: Cseh Gábor

Az eseményre eljött Szabó Réka filmrendező és Kovács Claudia operatőr. Néhány éve még láthattuk a film hősét, Fahidi Évát és Cuhorka Emesét a WSSZ Márkus Emília-termében, amint a Sóvirág című előadást táncolják – ketten, együtt –, az volt maga a létezés eufóriája, Szabó Réka rendezésében. Ebből a hármas kapcsolatból jött létre a film is. 

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. 

A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mond. Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik. A létezés eufóriája a Tünet Együttes és a Campfilm filmje. A vetítés után a közönségtalálkozót, a beszélgetést Murai András filmtörténész vezette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában