Körkép

2023.04.01. 07:00

A színe és az illata elárulja a jó sonkát - már tart a húsvéti roham a vasi hentesüzletekben

Megkezdődött a húsvéti roham a hentesüzletekben: a vásárlók egyre tudatosabbak, szívesebben vesznek és fogyasztanak hagyományos pácolással, füstöléssel készült árut. Többen keresik a sódér sonkát - ez a sertés lapockájából készült, hosszú érleléssel.

Cseh-Egyed Bernadett

Desits Zoltán tapasztalata: az idősebbek zsírosabbat, a fiatalok soványabbat visznek

Fotó: © Unger Tamás

Egymásnak adják a kilincset a vásárlók az egyik szombathelyi hentesüzletben péntek délelőtt: sokan nem csak a hétvégi menü alapját, de már az ünnepekre valót is keresik. Egyébként látványnak sem utolsó a húspult: szinte kimosolyognak, megszólítanak a kívül barna, belül meggybordó, illatozó (füstölgő) példányok a hagyományos nyers sertésdarabok közül - egészben, darabolva, és kötözve is kínálnak sonkafélét: lapockát, tartját, de van itt csülök és sódér is. Utóbbi kilóját 3390 forintért kínálják, előbbiek kilója 3990 forint körül mozog. Márkus Anita üzletvezető azt mondja: tavalyihoz képest mindössze néhány száz forintos a drágulás, megfizethető áron maradt a húsvéti sonka – nagy a kereslet. 

Már sokan keresték-vitték a hagyományos húsvéti éteknek valót Desits Zoltán rábapatyi boltjából is. Úgy tapasztalja, a vásárlók nem akarják az utolsó pillanatra hagyni a sonka beszerzését, de a piacon még rohamra számít a nagyhéten. Tapasztalata szerint az idősebb korosztály a zsírosabb, szaftosabb fajtákat keresi, a fiatalabbak, főleg a gyerekes családok körében inkább a szárazabbak a népszerűek - nekik ajánlja a füstölt karajt például. Sódért csak ilyenkor árul, emlékeztet: - a hagyomány szerint ezt a sonkát vitték az öregek a templomba megszentelésre, falun a mai napig keresett. Különlegessége, hogy a sertéslapockában csontot hagynak és hosszú érlelés után füstölik. A rutinos vásárlók már a színe alapján meg tudják különböztetni a háztáji, hagyományos módszerrel készült termékeket - a füstös szín és illat elárulkodó. 

A gyorspácolású hústermék színe világosabb, tapintásuk ruganyos, és nemcsak a víztartalmuk, de az adalékanyagtartalmuk is magasabb.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában