Faültetés

2023.04.29. 15:30

A "virágos gróf" zöldellő Magyarországról álmodott - szombaton megnyitották a szezont Jeliben, ahol pisztáciát is telepítenek

Szombaton ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Jeli Arborétum. A szezonnyitón gróf Ambrózy-Migazzi István sírjánál elültettek egy pálmafát, így a pálmák alatt született gróf immár egy pálma árnyékában is nyugodhat. Sírjára rododendronkoszorúkat kapott.

Polgár Patrícia

Fotó: Szendi Péter

Gróf Ambrózy-Migazzi István sírjánál tartott megemlékezésen Ruborics Tamás, az arborétum főkertésze emlékezett meg a Jeli Varázskertet létrehozó „virágos grófról”. - Ambrózy álma az volt, hogy egy örökké zöldellő Magyarországot hozzon létre – emlékezett, majd felidézte a gróf hitvallását, miszerint a ráhagyott vagyonnal csak úgy ad értelmet életének, ha ő lesz a „virágos gróf, a bolond”.

Szavait követően a megemlékezők koszorúkat helyeztek el a kertalapító sírjánál, ahova egy télálló kínai kenderpálmát is elültettek, így a Nizzában, pálmák alatt született gróf már végső nyughelyén is pálma alatt nyugodhat. Ruborics Tamás elmondta: a pálma biztonsággal fogja átvészelni a teleket, ugyanis -15 fokig fagytűrő.

 

A Varázskert hivatalos megnyitóját az arborétum magnóliakertjében tartották meg, ahol V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében a gyermeki rácsodálkozás megőrzésének fontosságáról beszélt. Mint mondta, Ambrózy-Migazzi Istvánnak ez sikerült. - Ő a nehéz időkben virágokról álmodott. Virágokról, amik első pillantásra nem tudnak semmit, amivel az életünket jobbá tehetnék (…), egyszerűen csak szépek. A bezárkózásra sarkalló világesemények tükrében megtanultam még valamit megbecsülni a virágokban. Van ugyanis valami, amit nagyon tudnak: nyitni. Amikor nyílnak, az épp olyan bátor, reménnyel és varázslattal teli, mint amikor egy gyermek nyitja tágra a szemét – fogalmazott.

Az évadnyitón ünnepi műsort adtak a vasszécsenyi Ambrózy-Migazzi István Általános Iskola diákjai, Németh Léna, Polgár Jázmin és Szimedli Hanna.

A „virágos gróf” nyomdokaiban a Szombathelyi Erdészeti Zrt. folyamatosan fejleszti a Varázskertet. A  terveikkel kapcsolatban Ruborics Tamás elmondta: szeretnének egy Észak-Japán erdeiben honos juhar és nyírfa, valamint az Amerika keleti részén, az Appalache-hegységben honos fák gyűjteményét létrehozni, amellyel ősszel is lenyűgöző látnivalót kínálhatnak látogatóiknak. Emellett a klímaváltozás lehetővé teszi, hogy különleges, manapság hazánkban még csak ritkán ültetett növényeket telepítenek, mint például pisztácia, olajfa, télálló banán és az eukaliptusz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában