Előzzük meg a csalásokat!

2023.04.21. 12:52

Az online tér veszélyeire hívták fel a figyelmet

A Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete akkreditált továbbképzést szervezett a Vas vármegyében élő, továbbképzésre kötelezett falugondnokok számára. Az egyik modulban az online csalások megelőzéséről volt szó.

Tóth Judit

Kozma Judit, az egyesület elnöke elmondta, hogy a képzésen huszonhat fő falugondnok vesz részt a környékbeli településekről. A képzés tematikája felöleli a falugondnoki munka valamennyi fontos területét, emellett a résztvevők információt kapnak a legfrissebb jogszabályi változásokról. A tematika összeállításánál fontos szempont volt, hogy a falugondnokok megismerkedjenek azoknak a szervezeteknek a munkájával, akikhez a rászoruló lakosságot probléma esetén irányíthatják.

A képzés negyedik napján a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársa, Darabosné Karba Katalin rendőr alezredes, illetve a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora, Kámán-Németh Martina tartottak előadást. Darabosné Karba Katalin elsődlegesen az online csalások megelőzésének fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét. Külön hangsúlyozta, hogy legyenek elővigyázatosak, amikor az online térben böngésznek, vásárolnak, ismerkednek vagy éppen beszélgetést folytatnak. Arra kérte a résztvevőket, hogy a bankkártya adataikat, netbankjuk belépési kódját ne adják ki senki kérésére, valamint fenntartással kezeljék az interneten hirdetett kedvező üzleti lehetőségeket is, mert azok hátterében olyan online csalók is állhatnak, akiknek célja a bankszámlán tárolt pénz megszerzése. 

Kiemelte az „AnyDesk” nevű program veszélyeit is. A „KiberPajzs” elnevezésű projekt honlapján (kiberpajzs.hu) – a pénzügyi tudatosság fejlesztése és a kiberbiztonsági kockázat visszaszorítása érdekében – a témához kapcsolódóan további információk találhatók. A vagyonvédelem témakörében bűnmegelőzési kisfilmek vetítésével hívta fel a figyelmet arra, hogy fokozottan vigyázzunk értékeinkre. A résztvevők a dohányzás, az alkohol és más tudatmódosító szerek káros hatásairól, a 112-es segélyhívóval kapcsolatos tudnivalókról is tájékoztatást kaptak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában