Felelső szülők

2023.04.07. 07:00

Bátor vagy bátortalan - Korán kiderül, melyik típushoz tartozik a csecsemő

Már néhány hetes korban alapvetően kétféle személyiségtípust lehet elkülöníteni: a bátor, valamint a bátortalan csecsemőket.

VN

Forrás: Shutterstock

Ez a fajta tulajdonság sokszor öröklődik: a visszahúzódó szülők gyermekei is kevésbé lesznek bátrak, az alapvetően társaságkedvelő, bátor szülők babái pedig maguk is belevaló, barátkozó személyiségek lesznek – írja blogjában Vida Ágnes pszichológus. Honnan lehet tudni, hogy egy baba melyik típushoz tartozik? – ebben segít eligazodni a szakember. A visszahúzódó babák szeretik a csendet, a nyugalmat, könnyen megijednek. 

Új helyzetekben bátortalanok, anyásak. Nem szeretik az idegeneket, a nagy társaságot, az új környezetet és a szokatlan dolgokat, ilyenkor inkább anya szoknyájába bújnak. Számukra fontos az állandóság, ezért megviseli őket, ha túl sok a program, ha nincs állandó napirendjük – írja. Fontos, hogy ha visszahúzódó egy baba, akkor a szülei alakítsanak ki állandó szokásokat, és ahhoz tartsák magukat. A bátor babák számára az élet a felfedezésről szól. 

Szeretik a jövés-menést, a programokat, az új embereket, és már néhány hetesen a tudtodra adják, ha unatkoznak. Számukra is fontos a rendszeresség, de a változatosság is: mivel a babának nincs időérzéke, ezért fontos, hogy legyen napirendje, és az egyes tevékenységek (evés, alvás) körül legyenek megszokott cselekvések, de emellett az ébrenléti időben nem lehet mindig ugyanaz a program, mert a bátor csecsemő hamar unatkozni kezd. Ha ki-ki felismeri, hogy ő és gyermeke melyik típusba tartozik, könnyebb összeegyeztetni az érdekeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában