Pápalátogatás

2023.04.30. 11:41

"Beszéltünk a testvéremről is" - Brenner József atya tanúságtétele a Szent István-bazilikában

Ferenc pápa a Szent István-bazilikában a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozott pénteken, a találkozón többek között Brenner József szombathelyi egyházmegyés pap, Boldog Brenner János testvére is tanúságot tett a Szentatya előtt.

PP

Fotó: ferenc2023.hu

A fiatalon, 26 éves korában mártírhalált halt Brenner Jánost szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt, 2018 május 1-jén avatták boldoggá Ferenc pápa jóváhagyásával. Öt évvel később testvére, Brenner József ezt személyesen köszönhette meg neki tanúságtétele alkalmával. A Magyar Kurír tudósítása szerint Brenner József kezet is foghatott Őszentségével.

Brenner József atya tanúságtétele így hangzott:

„Szentatya, a papság nevében köszöntöm! Isten hozta!

Mindig hűségesek voltunk az Egyházhoz, mi, akik megéltük a II. világháborút, menekültünk, majd évtizedeken keresztül a kommunizmus üldöztetését szenvedtük. 66 éve vagyok pap. Két fontos szándékra imádkozunk: jó keresztény családokért és jó papi hivatásokért. Családunkban hárman lettünk papok, én vagyok a harmadik. Középső testvéremet az ateista hatalom 26 éves korában brutálisan meggyilkolta. Őszentsége 2018-ban a boldogok sorába iktatta. Isten szentéletű szülőkkel áldott meg: imádságos apával és a szegényeket segítő anyával. Hála a Gondviselésnek! Jó apám minden reggel szentmisére ment. Latin-magyar misszáléját az íróasztalára tette. „Ezt ne hozd ide!” - figyelmeztették. „Miért?” - válaszolta - „Ez nem bántott senkit!” Rá akartak ijeszteni. Az osztályvezető hívatta: „Brenner kartárs, maga megbízhatatlan!” „Miért?” - kérdezte apám. „Mert két gyermekét papnak neveli.” Édesapám nevetve ellenvetette: „Bocsánat, nem kettőt, hanem hármat”. Mindhárman együtt készültünk a Győri Szemináriumban. Boldog Brenner János vértanú testvérem papi jelmondata: „Az Isten-szeretőknek minden a javukra válik”. Megőrzött hittel és hűséggel ismételjük Szent Péter apostol szavait: „Hová mennénk, az örök élet igéi Nálad vannak”.

Szentatyát vezesse a vigasztaló Szentlélek!”

Az eseményről a Magyar Nemzet is beszámolt „Meg kell érintenünk a végső igazságot akarók szívét” címmel.

Brenner József a találkozóról így nyilatkozott megkeresésünkre: a pápával találkozni mindig nagy élmény, hiszen az az ember életében csak egyszer-kétszer adatik meg, ez pedig a lehető legközelebbi találkozó volt. - A tanúságtételkor a Szentatya elé álltam, köszöntöttem és egy pár dolgot a családunk életéről beszéltem neki, ami, úgy láttam, nagyon megfogta őt. Beszéltünk a testvéremről és a boldoggá avatásáról is - mesélte. Brenner atya azt is elmondta, nem ez volt az első alkalom, hogy testközelből találkozott az egyház fejével, ugyanis II. János Pál 1991-es szombathelyi látogatásakor is volt lehetősége kezet fogni a pápával. - Be kell vallanom, akkor annyira zavarban voltam és meghatódtam, hogy jóformán szólni sem tudtam hozzá - idézte fel. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában