Átadó

2023.04.22. 13:35

Chernel nyomába eredtek Tömördön - fotók, videó

Verőfényes napsütés, hangos madárcsicsergés fogadta szombaton Tömördön, a Chernel-tanösvény átadójára érkezett szépszámú túrázót. A falu központjából indulva, az új utat bejárva jutottak a madárvártához. 

Horváth László

Forrás: Unger Tamás

- Szimbolikus napon, a Föld napján adjuk át az új, Chernel István ornitológusról elnevezett tanösvényt – mondta Kollárits Gábor, Tömörd polgármestere. – Tiszta víz, tiszta levegő és termőtalaj szükséges ahhoz az élethez, a virágzó közösségekhez. A mi falunk ilyen – utalt arra a faluvezető, hogy az új tanösvény a település központjából, a Dózsa utcai játszótértől indul és mintegy másfél kilométer hosszan kanyarogva éri el a madárvártát. 

Illés Péter, az Írottkő Natúrpark alelnöke részletezte, a túraút mentén hat információs táblát helyeztek el. Ezeken szöveges és fotós ismertető található a térség állat- és növényvilágáról. Az ösvény szervesen kapcsolódik a Kék-túra útvonalához, így minden bizonnyal bakancsos turisták is felkeresik majd. Básthy Béla, Kőszeg polgármestere is köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, a Chernel-családnak Tömördön is volt birtoka. Olyan család voltak ők, akik életükben nemcsak jót és jól cselekedtek, hanem maradandó értéket hagytak az utókornak. 

A beszédeket követően a résztvevők nekivágtak az útnak. Az egyes állomásokon külön tájékoztatót is tartottak. A madárvártán megnézhették miként zajlik a madárgyűrűzés. A bemutatót dr. Gyurácz József ornitológus tartotta. Az információs táblák Horváth József tömördi asztalos keze munkáját dicsérik. A rajtuk szereplő írásokat és fotókat dr. Gyurácz József, Illés Péter, valamint Keszei Balázs, a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium igazgatója készítette.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában