Példaértékű akció

2023.04.05. 20:00

Civil összefogás Sében: gyalogosokra figyelmeztető villogókat tennének ki

Miután a települést átszelő főútvonalon zebra nem létesülhet, lakossági összefogással sárga villogókat telepítenének két áltkelési ponton: az óvodánál és a templomnál.

Tömböly Ágnes

Nagy Róberttől megtudtuk, naponta hatezer autó halad át a településen

Fotó: © Cseh Gábor

Más kistelepülések számára is példaértékű lehet az az akció, ami Sében indult: dr. Szendő-Németh Tamás civil blogger kezdeményezésére lakossági összefogással több sárga villogó berendezést helyeznének el a falut átszelő főútvonal mentén.

- Napi szinten hatezer gépjármű halad át a településen. Ezt abból a felmérésből tudjuk, ami a kerékpárút létesítésének indokolásához készült - tájékoztatott Nagy Róbert, Sé polgármestere érdeklődésünkre. Hozzátette, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya sokszor tart ellenőrzést traffipaxos mérésekkel a településen, hiszen sajnos többen a megengedettnél gyorsabb sebességet választanak: átlagosan 80 kilométer per órás sebességgel haladnak át a falun. Így komoly körültekintést követel, ha valaki át akar kelni a főútvonalon.

- Azzal, hogy megnyílt az új óvoda, tovább nőtt a gyalogos forgalom az önkormányzati hivatalnál és a postánál lévő szakaszon. A reggeli és a délutáni órákban is - amikor a legtöbb autó közlekedik ott - bizony nehézséggel jár, hogy az itt élők átkeljenek az úton - mutatta már a helyszínen Nagy Róbert. A templom és a bolt környékén hasonlóak a tapasztalatok. Mivel a problémát többen jelezték az önkormányzat felé, a Magyar Közút NZrt.-hez fordultak. - Pozitívan állnak a helyzet megoldásához, ám egy kijelölt gyalogátkelőhely létesítésének szigorú előírásai vannak. Egyik legfontosabb: a tervezett zebrának járdakapcsolattal kell rendelkeznie, ám a két említett átkelési pont esetében ez nincs meg - folytatta Nagy Róbert. Hozzátette: a Magyar Közút NZrt. természetesen kihelyezte a szükséges táblákat a főút mentén, az önkormányzat pedig szintén tett ki egy az óvodára figyelmeztető táblát, de további intézkedéseket is sürgettek a lakosok. Így született az ötlet: sárga villogók jelezzék a gyalogos forgalmat az autósok számára.

Az önkormányzat árajánlatot kért a négy eszközre: azok beszerzése, telepítése összesen 3 millió forintba kerülne, ám ez a forrás a település költségvetésében nem áll rendelkezésre. Így civil összefogás kezdődött: egy számlaszámra fizethetik be felajánlásaikat a helyiek, akik szeretnének hozzájárulni a villogók megvásárlásához, elhelyezéséhez.

A polgármester bizakodó, azt mondta: egy-két hét múlva talán már látni lehet a lakossági összefogás eredményes lesz-e.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában