Locsolás

2023.04.10. 14:30

Emmausz-járás Vaskeresztesen: a közösségi összetartozást erősítették - fotók, videó

A bibliai Emmausz-járás hagyományát elevenítették fel Vaskeresztesen húsvéthétfőn.

Tömböly Ágnes

Fotó: Unger Tamás

- Meghívlak asztalomhoz, hogy megtudd, ki vagyok – foglalta össze az Emmausz-járás lényegét Hatosné Németh Valéria, a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntőjében. Hosszú kihagyás után első ízben elevenítették fel a húsvéthétfői hagyományt a Vashegy pincéinél. A Jézus feltámadása utáni bibliai történet a német nyelvterületekhez és a borkultúrához szorosan kapcsolódik.

- A környező kispapok is húsvét harmadik napján kirándulnak, azt mondják Emmauszba mentek – mondta el Hatosné Németh Valéria. - Régi szokás volt itt, Vaskeresztesen, hogy a húsvéthétfői misét a hegyben tartották, hiszen tudomásunk szerint itt volt a Szent Donát kápolna.

A pálinkafőzdénél indult a közös program: a gyerekek körjátékot mutattak be, majd a fiúk parfümmel hintették a lányok haját, ruháját. Majd a helyi, hagyományőrző férfiaktól hallhattunk locsolóverseket: a népviseletbe öltözött lányokat, asszonyokat ezúttal ők is parfümmel locsolták meg. A pincejárás is itt kezdődött: a Vashegy levét kínálták az arra járóknak, de házi süteményekből, borkorcsolyákból is jócskán került az asztalokra.

- Korábban húsvéthétfőn a présházakban 30-40 fős társaságok is összegyűltek, együtt fogyasztották el az ebédet, a vacsorát. A mai közös ebéddel az összetartozás érzését szeretnénk mi is erősíteni. Ez a nap nem a vendéglátásról szól, hanem a közösségről – hangsúlyozta Hatosné Németh Valéria.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában