A hagyomány szerint

2023.04.24. 15:30

Fejet hajtottak a szőlőhajtások előtt – Továbbvitték a több százéves tradíciót Kőszeg ünnepnapján - fotók, videó

A hagyomány szerint hétfőn, Szent György napján bemutatták a szőlőhajtásokat a Jurisics téren, és bejegyezték azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe.

Tóth Kata

A hagyomány szerint hétfőn, Szent György napján bemutatták a szőlőhajtásokat a Jurisics téren, és bejegyezték azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe.

Forrás: Unger Tamás

2019 óta kiemelkedő nemzeti értékként szerepel a Magyar Értéktárban a kőszegi szőlőjövés ünnepe. A várható termés megjövendölése – a szőlőhajtások megörökítésének rítusa – sok évszázada él, és minden évben Szent Györgykor ünneplik a városban. Hétfőn hajnalban a gazdák lemetszették a meghatározott szőlőhajtásokat a nevezetes kőszegi dűlőkben és a város saját szőlőjéből is, „jövést”, hajtást hoztak be. Reggel a temetőben Bechtold István, Chernel Kálmán, Chernel István és Szövényi István díszpolgárok, valamint Szövényi Ernő sírjánál koszorúzással folytatódott a nap. Majd szőlőhajtásokat metszettek a 2012-ben a Városfalnál alapított partnervárosi dűlőből is.

A Kőszegi Ostromnapok Egyesület hagyományőreinek díszlövése után 10 órakor Básthy Béla polgármester köszöntötte a Jurisics téren egybegyűlteket. – Mint 1740 óta mindig, fejet hajtunk a szőlőhajtások és az előtt, aki a hajtásokat rendelte nekünk. Különös áldásként éljük meg, hogy a városnak ilyen nagyszerű hagyománya van. A hajtások még fiatalok, de bennük van a bor ígérete, a világ nagy körforgásáról üzennek. Valamikor a város napi megélhetését jelentették, ma a szőlőtermelés a település legfontosabb ágazata spirituális értelemben – fogalmazott.

Díszvendégként jelen volt az ünnepen Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke; Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. vezérigazgatója és Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke. Rajtuk kívül öt testvértelepülésük delegációit is köszöntötte a városvezető.

A továbbiakban Szabó Márton, a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke Petrovics István pincemesterjelenlétében számolt be a tavalyi gazdasági évről és az idei hajtásokról. Mint kiderült, 2022 minőségileg és mennyiségileg is megfelelően alakult a szőlő- és bortermés tekintetében. 2023 meleg téli időszakkal kezdődött, ami a metszés szempontjából hasznos volt, ám a kártevőket, kórokozókat nem tizedelte meg a hideg. Március közepéig alig 60 milliméter csapadék hullott, de az elmúlt hetekben feltöltődtek a talaj vízkészletei. Az időjárás melegedése becsapós volt február végén, ami beindította a nedvkeringést, de március 2. felére beköszöntött a hideg, ami megállította ezt a folyamatot – így legalább a tavaszi fagyok nem tudtak kárt tenni a hajtásokban, mondta. A hajtásokat a hideg idő némileg visszavetette, de a rügyek szépen fakadásnak indultak, itt-ott apró levelek is megfigyelhetők. Egyedül az önkormányzati szőlő furmintjánál tudtak olyan hajtásokat begyűjteni, amin már látszanak kisebb virágkezdemények – számolt be. Végül engedélyt kért a szőlőhajtások bejegyzésére a polgármestertől. Hétfő óta egyházi áldás is kíséri a szőlőhajtásokat Zsóri-Ments Orsolya iskolalelkész és dr. Perger Gyula plébános jóvoltából. Szalay-Bobrovniczky Vince is üdvözölte az ünneplő kőszegieket: a civil szervezetek, hagyományőrző csoportok jelenlétét emelte ki a hagyomány tovább éltetésében.

A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes somogyi táncokat mutatott be, majd Koltayné Szabó Hajnalka borkirálynő mondott köszöntőt. Borhölgyet is avattak a Jurisics téren: Szigeti Miklósné tett ünnepélyes fogadalmat, és lett a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesületének tagja. A Jurisics-várban a bejegyzési ceremónia elején Marton Ferenc mondott köszöntőt, Németh János tanár úr pedig 33. alkalommal rajzolta be a szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Idén a Hölgyek bora a Frank Borászat 2022-es évjáratú kékfrankosa; a Hölgyek zászlós bora a Jagodics Pince 2022-es blauburgere lett. Kihirdették a Vas Vármegyei Borverseny eredményét is: 123 minta nevezett a versenyre, melyet a Szövényi Áron vezette húsz fős zsűri bírált. A Szövényi Ernő vándordíjat Jagodics Attila nyerte el 2021-es Naplemente blauburger borával.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában