Konferencia

2023.04.02. 10:27

Forum4Burgenland: Nyelvoktatás az óvodától az érettségiig Ausztriában

Az idei konferencián a nyelvoktatás állt a középpontban az óvodától az érettségiig.

vn / orf.at

Az idei Forum4Burgenland  március 30-án, Eisenstadtban a nyelvoktatással foglalkozott. A platform 2019-ben jött létre a kismartoni Pedagógiai Főiskolán, és a Burgenlandi Pedagógiai Főiskola, a Burgenlandi Oktatási Igazgatóság és a Burgenlandi Magyarok, Romák és Horvátok Népfőiskolái közösen kezdték el. Az idei konferencián a nyelvoktatás állt a középpontban az óvodától az érettségiig - írja a volksgruppen.orf.at.

A Magyar Népcsoporttanács elnöke, Somogyi Attila hangsúlyozta, hogy a kétnyelvű oktatás bevált formája az „Immersion”, vagyis a tanulók elmélyítése az egyik nyelvben. Szerinte a népcsoporti nyelv törvény által szabályozott tanításnak az iskolákban fejlődnie kell, és ehhez kapcsolódóan kiemelte, hogy meg kellene emelni a heti óraszámokat és legalább heti három órában kellene biztosítani az anyanyelvi oktatást.

Az Oberwart Kétnyelvű Gimnázium magyar néptánccsoportja a konferencián bemutatta, hogy a nyelvet a zenén keresztül is lehet tanulni. A Forum4Burgenland egyesített erővel dolgozik a horvát, magyar és burgenlandi roma nyelv megőrzésén és népszerűsítésén. Csak az előző évben 4097 burgenlandi diákot tanítottak a népcsoporti nyelvek valamelyikén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában