Áldatlan állapotok üralkodnak

2023.04.16. 07:00

"Háborús" helyzet a Pelikán parkban - Szombathely szégyenfoltja lett a szebb napokat látott terület - fotók

Balkáni állapotok uralkodnak a szombathelyi Pelikán parkban. A város közepén lévő zöldterület gyakorlatilag egy hulladéklerakó, alkoholos üvegek, energia-italos dobozok és eldobált cigarettacsikkek minden mennyiségben megtalálhatók a padok mellett. Erre hívta fel a figyelmünket egyik olvasónk, aki levelében nemes egyszerűséggel fertőnek nevezte a parkot.

Óvári Gábor

Fotó: © Szendi Péter

A terület egyébként mindig is „nyugtalan” volt, évekkel ezelőtt a parkban álló pelikán szobor fejét törték le a vandálok. Az egyébként szépen felújított és normál esetben rendezett zöldterületen a sétányok mellett padok találhatók, mellettük szemetesek, szokatlanul sok van belőlük. Érdekes, hogy a szemét nagy része éppen a kukák mellett van szétszórva, míg a szemetesek üresek. A bokrok tövében eldobált zsebkendők és kicsi röviditalos és boros üvegek szétszórva hevernek. 

Pedig ott van a kuka egy karnyújtásnyira, mégis tele van szeméttel minden
Fotós: © Szendi Péter

Egy közelben lakó ottjártunkkor a kutyáját sétáltatta a parkban, látta, hogy éppen „felmérjük” a helyzetet, készségesen mesélt a napi tapasztalatairól. Arról panaszkodott, hogy egy kutyás ismerősét a parkban összeverték. Szerinte hajléktalanok zaklatják a járókelőket, és ők verték meg az ismerősét is, mert nem adott nekik pénzt. Állítása szerint a cigarettacsikkek egy részét a közelben lévő iskola diákjai szórják el, de mások sem rendeltetésszerűen használják a parkot. Emberi és állati ürülék a bokrok tövében, a közbiztonság rossz, félve lehet csak a környéken közlekedni – mondta el a lapunknak nyilatkozó hölgy. 

Az ügyben felkerestük a parkfenntartó Szompark Kft.-t is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a területenlegalább heti 2 alkalommal történik takarítás, de néha már következő nap nem látszik meg az eredménye. A parkfenntartó válaszából az is kiderül, hogy „...ennek a problémának a megoldása túlmutat a parkfenntartás keretein.” Az ügyben megkerestük a rendőrséget és a közeli iskola vezetését is, lapzártánkig nem érkezett válasz. Amennyiben ez megtörténik, közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában