Kitelepülés

2023.04.28. 10:59

Hogyan előzhetők meg a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezés? - Minden kérdésre válaszolnak

Hogyan előzhetők meg a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezés? Melyek a szabadtéri égetés szabályai? A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Tűzmegelőzési Bizottsága újra kitelepült a piacra – munkatársaik minden kérdésre válaszolnak.

VN

Forrás: Tóth Kata

A területi tűzmegelőzési bizottsága március 31-én indította útjára tájékoztatását: minden hónap utolsó péntekén a Vásárcsarnokba látogatnak, és tanácsokkal látják el az érdeklődőket.

– Azért választottuk ezt a helyszínt, mert itt sok idős, egyedül élő ember is megfordul, akik a legveszélyeztetettebbek. A statisztikák szerint ők válnak leggyakrabban tűzesetek és szén-monoxid-mérgezések áldozatává. Különösen fontos, hogy folyamatosan felhívjuk a figyelmüket a veszélyre – mondta el a helyszínen Balogh Eszter szóvivő, akitől azt is megtudtuk: reggel óta egymást váltották standjuknál az emberek. Kérdeztek az égetésről, érdeklődtek a lépcsőházakban való biciklitárolásról, a virágcserek elhelyezésének lehetőségéről. A katasztrófavédelem szakemberei bemutatták nekik, hogyan jelez a szén-monoxid-érzékelő, elmondták, mi a teendő ilyenkor, és aki akarta, az kitölthette az Országos Tűzmegelőzési Bizottság online tűzvédelmi tesztjeit is.

Ottjártunkkor Egyed László, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelő a virtuálisvalóság-szemüveget mutatta be, amelyen keresztül ki-ki belecsöppenhetett egy lakástűzbe, és egy tűzoltó szemszögéből nézhette végig egy lakás konyhájában keletkezett tűz oltásának menetét.

A két csarnok találkozásánál ma 11 óráig várják az érdeklődőket. A szakemberekkel legközelebb május 26-án, pénteken délelőtt találkozhatunk a Vásárcsarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában