Programok

2023.04.07. 11:30

Húsvéti programajánló Vas vármegyéből: a Nyuszi show-tól a tűzgyújtáson át az ágyúdörgésig

A húsvéti hétvége számos programlehetőséget kínál vármegyeszerte gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

VN

Forrás: MW-archív

Itt a piros, hol a piros? - tojáskeresés

Szombathely Április 8-án, szombaton tojáskereső túrát szervez a Borostyánkő Természetbarát SE a szombathelyi Parkerdőbe. A parkolóból kiindulva, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra jelzéséhez elérve kereshetik meg a túrázók a húsvéti nyuszi által elpotyogtatott tojásokat. Gyülekezés 9.45-kor a Parkerdő parkolójában.

Sárváron vasárnap délelőtt a Nádasdy-várba érkezik a húsvéti nyúl, de, arra, hogy hova rejti el ajándékait, csak a vicces próbák és a találós kérdések megoldását követően derül fény.

Kámban tojáskereséssel várja látogatóit a Jeli Varázskert hétfőn 9-16 óráig. A belépéskor mindenki kincses térképet kap a kezébe, a kincskeresés végén pedig kézműves foglalkozáson is részt vehet.

Gencsapátiban húsvét hétfőn 15-17 óra között húsvéti tojáskeresésre és locsolkodásra várják az ünneplőket a Szentkútra.

Kézműves foglalkozások, családi programok

Szombathelyen április 7-én, pénteken egész délelőttös program várja a gyermekeket az Agorában, ahol 9-12 óráig kézműveskedéssel, kalácssütéssel hangolódhatnak az ünnepre. A legkisebbeknek játszószőnyeggel, a kicsit nagyobbakat asztali társasjátékokkal is készülnek.

Ugyancsak nagypénteken Nyuszi Show-val várják a családokat az Agorában. A fergeteges hangulatú előadás 11 órakor kezdődik, öt rövid, tanulságos történetet mesél el dalokkal színesítve.

A Vasi Skanzen az egész délutánt felölelő programkavalkáddal készül húsvét hétfő alkalmából. 14 órától a húsvéti ünnepkörről hallgathatnak meg beszélgetést, majd az Ungaresca Senior Tánccsoport elevenít fel húsvéti szokásokat. 16 órakor bábelőadás, 16.45-kor locsolóvers-mondó verseny várja a gyerekeket. A felnőttek tojásdíszítő workshopon és húsvéti mézeskalács sütésen vehetnek részt. Egész délután kézműves foglalkozások, szabadtéri játékok, fotósarok, íjászbemutató, nyitott kovácsműhely és tojáskiállítás várja a kiérkezőket.

Sárváron húsvét szombatján a Nádasdy-vár múzeumába meghirdetett foglalkozáson mindent kihoznak, amit csak fonalból és papírból ki lehet, valamint bemutatják a hagyományos tojásfestés rejtelmeit is. Szombat délelőtt állatsimogató, vasárnap 11 órától interaktív mese és bábjáték várja a gyerekeket a várudvaron, ahol még az ünnepi ebéd előtt a locsolkodás hagyományát is felelevenítik a sárvári néptáncosok.

Kőszegen a Jurisics Várban lehet színezni, nyuszit vagy tojást készíteni április 8-án, Nagyszombaton 10 és 16 óra között. Az előzetes bejelentkezés a vár elérhetőségein lehetséges.

Szalafőn 10-18 óráig kirakodóvásárt, népi játszóházat és kézműves foglalkozást tartanak az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél. 10 órakor Gryllus Vilmos koncertezik, 10.30-kor húsvétváró gyalogtúra indul, 13 órakor gyermekműsor, 15 órakor a Borha Banda népzenei műsora várja az érdeklődőket. A nap folyamán több alkalommal tárlatvezetést tartanak a műemlékegyüttes területén.

Felsőszölnökön hagyományőrző nagyszombati tűzgyújtással űzik el a telet – 19 órától tüzeket gyújtanak, majd a tradicionális ágyúk döreje szakítja meg a nagyböjti csendet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában