Rendezvény

2023.04.15. 11:43

Planetáriumi bemutató a Földrajz éjszakáján Szombathelyen

Óvári Gábor

Fotó: Szendi Péter

Térkép- és könyvbemutató, valamint planetáriumi előadás is fűszerezte idén a Földrajz éjszakája elnevezésű rendezvényt, amelyet a nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva az ELTE Savaria Egyetemi Központban rendezett meg tegnap a Magyar Földrajzi Társaság Nyugat-magyarországi Osztálya. A 2017-ben elindított „Geonight” fő célja, hogy széles körben népszerűsítse a földrajztudományt. A térkép- és könyvbemutatón megjelent kutatók legfrissebb munkáikon keresztül mutatták be az ország földrajzi adottságait. Veress Márton és Leél-Őssy Szabolcs, Magyarország barlang- és karsztrendszerei című frissen kiadott angol nyelvű munkájáról beszélt. Mint kiderült, az ország csupán néhány százaléka karsztterület, hiszen nagyrészt alföldjeink vannak. 

Különleges a Dunántúli-Középhegység, amely geológiailag egyedülálló adottságokkal rendelkezik világszinten is. A könyv tájegységekként járja végig a karszthegységeket és a bennük lévő barlangokat. Az előadások további részében Kovács Gábor Magyarország földrengéstérképét mutatta be az érdeklődőknek, majd Balogh András, a Történeti Földrajzi Ismerettár – Európán kívüli világ című kötetéről beszélt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában