Kézműves

2023.04.09. 17:17

Remekül köt, horgol, gyöngyökből pedig kész installációkat alkot Horváth Csabáné Kati Jánosházán - fotók

Aki ismeri, tudja: Horváth Csabáné Kati a jánosházi óvoda óvónője rajong a kézműveskedésért. Remekül köt, horgol, gyöngyökből pedig kész installációkat alkot – több ezer apró kis bogyót összefűzve. Húsvétkor látogattuk meg, amikor az újonnan elsajátított technikával, gyönggyel díszített húsvéti tojásait is megmutatta nekünk.

Polgár Patrícia

Forrás: Unger Tamás

Kérdésemre, hogy honnan ered Kati gyöngyfűzés iránti szenvedélye, az óvónő így válaszol: - Mindig is szerettem alkotni, korábban is hímeztem, kötöttem, horgoltam, majd közel harminc évvel ezelőtt egy olyan logopédus járt ki az óvodánkba, aki egy gyöngyből készült méhecskét viselt a ruháján. Amikor megláttam, rögtön szerelembe estem. Az első mozdulatokat tőle tanultam el, attól kezdve pedig csak fűzök, fűzök és fűzök… Nem tudok betelni vele.

Mint mondja, évszaktól függően – amikor nincsenek kerti munkák - akár napi három-négy órán át is hódol hobbijának. Mindig készül valami a műhelyében, az évszaknak megfelelően. Kati otthonába belépve rögtön szemet szúrnak a vázába rendezett virágcsokrok és a fa korongra megalkotott installációk – most éppen a tavasziak, de Kati mutatott nekünk egy őszi összeállítást is sárguló lombú fákkal és roskadó szőlőfürtökkel. Egy-egy ilyen kompozícióhoz több ezer gyöngyöt használ fel alkotójuk.

Művei többségét nem tartja meg magának, gyakran ajándékoz belőle ismerőseinek és az óvodát is rendszerint díszítik a szezonális alkotásai. - Számomra a legjobb érzés az, amikor a gyerekek állnak egy-egy kompozíció előtt és minden nap örömmel fedeznek fel rajta egy-egy, számukra újdonságként szolgáló apró részletet – fogalmazza meg. Kati előszeretettel fűz apró figurákat, legújabb kedvencei a különböző kutyafajták, de előszeretettel készít más állatokat – rókát, gólyát, elefántot, zsiráfot, szerencsemalacot vagy éppen keresztespókot –, valamint emberfigurákat, télapót, mikulást is. Figuráival gyakran örvendezteti meg az ovisokat is, akik örömmel játszanak az apró gyöngy-játékokkal. - Sőt, az én óvodásaim tudnak is gyöngyöt fűzni, nekik örömmel adom tovább a tudásomat – meséli.

Az új minták általában sablon alapján készülnek az alkotó keze alatt, de sokszor formálja saját ízlésére is azokat – hol túl rövid, hol túl hosszú számára a minta. Egyetlen esetben nem tér el azonban az előírástól: amikor ékszert készít. Szeret összeillő szetteket fűzni – fülbe- és nyakba valót, karkötőt. Ezeknél azonban nem szabad hibázni, mert az rögtön meglátszik - vallja.

Kapujában büszkén mutatja meg aktuális kedvenc alkotását, a gyöngyből készült tojásokkal díszített bokron függő matyó mintás kék-fehér tojást. A több ezer kis gyöngyöt Kati aprólékos munkával, csaknem egy hét alatt fűzte egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában