Több fordulóban

2023.04.21. 19:44

Történelemből bizonyíthatnak - Vasi diákért is szoríthatunk a Savaria országos történelem tantárgyi verseny döntőjében - fotók

Április 21– 22-én tartják meg a Savaria országos történelem tantárgyi verseny 9–10. évfolyamosok számára szervezett döntőjét. A versenyzők között egy Vas vármegyei diákért szoríthatunk.

Polgár Patrícia

Forrás: Cseh Gábor

A versenyfelhívásra 270 hazai középiskola 2573 9–10. évfolyamos diákja nevezett, akik két külön korcsoportban mérettetnek meg. A decemberi iskolai fordulókból a második, vármegyei és budapesti fordulókba összesen több mint 500 tanuló jutott be, közülük a legjobbnak bizonyult 33 diák (17 kilencedikes és 16 tizedikes), köztük egyedüli vasiként az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 10. osztályába járó Varga Tünde vehet részt a hét végi versenyen. A döntőben idén a kilencedikeseknek az ókori és középkori egyetemes történelemmel, valamint a magyarság 1382-ig bezárólagos történelmével kapcsolatban megszerzett tudásukról kell számot adniuk, a tizedikesek az egyetemes és magyar történelem 1000 és 1844 között történt eseményeit dolgozzák fel versenyfeladataikban. 

– Ahogy jutottak előre a versenyen, a gyerekeknek egyre több tanulnivalójuk lett. Akik a 7–8., majd a 9–10. osztályosoknak szervezett versenyeinken részt vesznek, a megszerzett tapasztalataik révén eredményesen versenyeznek az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen is – fogalmazott a versenynyel kapcsolatban Kispálné dr. Horváth Mária, a versenyt szervező ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ igazgatója. Hozzátette: az első két fordulóban csak írásban, a döntőn azonban két fordulóban is számot kell adniuk tudásukról – pénteken írásban, szombaton pedig szóban. A kétnapos megmérettetés első napjának zárásaként Dr. Oborni Teréz történész, az ELTE Történeti Intézet oktatója tart előadást a diákoknak arról, miképp jelenítették meg az erdélyi fejedelmeket egykor az arany- és ezüstpénzeken. A 7–8. osztályosok történelemversenyét múlt héten tartották meg, ahol vármegyénk diákjai jó eredményeket értek el. Bízzunk benne, hogy így lesz ez Varga Tünde esetében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában