Folytatódik

2023.04.20. 07:00

Újabb részletek a szemetes Pelikán park ügyében: több helyen is érdeklődtünk, válaszokat is kaptunk

A hét elején adtunk hírt a Pelikán parkról: a város szívében a zöldterület szeméttel – főleg alkoholos üvegekkel és cigarettacsikkekkel – van tele, de a közbiztonság sem a legjobb a környéken. Cikkünket pozitív fordulat követte.

Óvári Gábor

A megoldást egy közterületi kamera felszerelése jelenthetné, ami pásztázná a kis vegyesbolt környékét is

Fotó: Unger Tamás

A parkban napközben jelentős a gyalogosforgalom, kora délután a közeli Savaria Szakközépiskola diákjai foglalják el a padokat, de ebben az időpontban a Pelikán Hotelben elszállásolt Fülöp-szigeteki vendégmunkások is nagy számban vannak jelen. A park Honvéd utca felőli szélén álló bódé délután nyitva van, pultjánál a környékbeli kutyasétáltatók, diákok és munkásemberek állnak. 

A rendezett környezetű kis bódé kínálatában energiaitalok, sörök, borok és röviditalok szerepelnek. Általában ezeket vásárolják a vevők – árulja el az üzemeltető, aki szerint a parkot nem takarítja a város, parkfenntartókat régóta nem látott a környéken, ezért is lehet olyan sok szemét. Mint mondta, a legnagyobb probléma az, hogy a növényzetet hagyták megnőni, az élősövényt nem vágják, a bokrokat nem tartják rendben, egyáltalán nincsenek kertészeti munkák. Ez pedig csábító lehet a hajléktalanoknak, akik a bokrok tövében húzzák meg magukat, de bárki jó rejtekhelyet találhat magának, vagy feltűnés nélkül szemetelhet. 

A kereskedő kérdésünkre elárulta, hogy csak olyan termékeket árul, amihez engedélye is van. Az adóhivatal már több alkalommal is ellenőrzést tartott a boltban. Mivel a Savaria Technikum diákjai rendszeresen tartózkodnak a parkban, felkerestük Sümegi Tamást, az intézmény igazgatóját, aki elmondta: a Pelikán parkban tapasztalható probléma nem új keletű. Bár a diákok iskola után a parkban vannak, az eldobált energiaitalos dobozok nem tőlük kerülnek a padok alá. Volt már olyan eset, hogy szólni kellett a fenntartónak, hogy a park szemeteseit ürítsék ki, mert tele vannak. 

– Az iskolában a környezetvédelem mindig kiemelt téma volt, ezért a diákok hetente-kéthetente szervezetten járnak ki szemetet szedni a Hadnagy utca és a Pelikán park közötti területre. Ehhez beosztás is készül, amiből mindenki tudja, hogy mikor melyik osztály végzi el a feladatot. Az iskolán kívüli szemétszedés ugyan nem lenne kötelező, de a diákok környezeti tudatosságának erősítése végett ezt mégis megteszik – hangsúlyozta Sümegi Tamás. A szemétszedéshez szükséges felszerelést, így a zsákokat és kesztyűket a Városgazdálkodási Kft. biztosítja. 

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a terület önkormányzati képviselője hozzátette: a Pelikán park témáját napirenden tartja az önkormányzatnál, a költségvetés kapcsán ez a terület mindig szerepel. A szemetelőkkel szemben a közterület-felügyeletnek kellene intézkedni, a parkfenntartónak pedig rendben tartani a területet. A körzet képviselője és az iskola igazgatója egyetértett abban, hogy a megoldást egy közterületi kamera felszerelése jelentené, amely a park iskola felőli részét pásztázná az elárusítóbódéval együtt. A képviselő szerint ezt a rendőrség is támogatná. Felvetette, hogy a Pelikán park kapcsán elindítaná a „Fogadj örökbe egy parkot” programot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában