Nagyheti szolgálat

2023.04.03. 10:52

VOX Savariae: nagypénteki zenés passióolvasás a szombathelyi evangélikus templomban

Az idén is lesz nagypénteki zenés passióolvasás Bach-muzsikával az evangélikus templomban. A közreműködő VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar vezetője, karnagya, Lakner- Bognár Nóra beszélt a részletekről.

Tóth Kata

VN-archív/CSG

Fotó: Cseh Gábor

– Április 7-én, nagypénteken 18 órától Johann Sebastian Bach Máté passiójából éneklünk részleteket. A kórus alkalmi zenekar kíséretével adjuk elő a korálokat – a passióolvasás liturgiáján keresztül reflektálnak a zenei tételek a mondandóra. Hagyományosan ez a nagypéntek egyik legmélyebben átélhető eseménye, amelyen az idén Hámori Szabolcs énekli a basszus szólót, az egyik hegedűszólót pedig Popa Gergely, a Magyar Állami Operaház zenekar-igazgatója játssza. A liturgiát Steindl-Papp Judit evangélikus lelkész vezeti – hallottuk a karnagytól.

Mint mondta, a zenei betétek mindig reagálnak a felolvasott szövegre, így haladnak a szenvedéstörténet végéig. A megrendítő, két kórusra, két zenekarra írt zárókórust is hallhatja majd a közönség. A belépés ingyenes. Mindazokat várják, akik imádságos lelkülettel és Bach gyönyörű zenéjével szeretnék megélni a keresztút történetét. A karnagy húsvét vasárnapi, Sarlós Boldogasszony Székesegyház-beli szolgálatukról is beszélt. A 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisén Christopher Tambling Missa Festiváját éneklik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában