Beruházás

2023.05.30. 19:16

945 millió forintból bővült és újult meg a győrvári iskola

Megtartották a Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése című projekt zárórendezvényét. Az iskola bővítése, felújítása 945 millió forintos uniós és hazai támogatásnak köszönhetően valósult meg.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Házigazdaként Kaczor Zsolt Mihály, Győrvár polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve azt, hogy régi álmuk vált valóra a beruházással, amelynek keretében tornacsarnok épült, új tantermeket, kiszolgáló helyiségeket és speciális laborokat alakítottak ki, így most már a győrvári gyerekek is 21. századi körülmények között tanulhatnak. - Köszönetemet fejezem ki az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar kormánynak, mert zászlójára tűzte a vidéki emberek segítését, a vidéki életmód támogatását, valamint a vidéki infrastruktúra fejlesztését. A falusi élet újra reneszánszát éli, egyre többen jönnek rá arra, amit mi már régóta tudunk – fogalmazott a polgármester, egyúttal megköszönte V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő támogatását, valamint a Szombathelyi Tankerületi Központ, az iskola és a kivitelező cég precíz munkáját.

Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ vezetője arról beszélt, hogy a beruházással esélyt teremtettek a vidéki tanulóknak, hogy a legmodernebb körülmények között tanuljanak. -Az igényes, a kor színvonalához képest is kimagasló feltételek azonban csak részben meghatározói a minőségi oktatásnak. Az új tantermeket korszerű oktatási módszertannal, naprakész tudással kell megtölteni. Ez az intézmény vállalta a Komplex Alapprogram alkalmazását, amelyet a korábbi innovációkra építve, napi szinten beépít az oktatás-nevelés folyamatába.

Pintér Róbert projektmenedzser a beruházás részleteit ismertette. -A projekt 2017-ben indult, eredetileg 36 hónappal terveztünk, a hosszabbítások miatt azonban 68 hónap alatt valósult meg. Az első nehézséget az építőipari árak drasztikus emelkedése jelentette, ami már a projekt elején forráshiányt okozott. Ezt követően az Európai Uniós közbeszerzések húzódtak el. Az első akadályt kormányzati támogatás segítségével sikerült elhárítani. Megnövelt forrással kötöttünk szerződést a kivitelezővel 2020 novemberében, a beruházás végleges műszaki átadására tavaly májusban került sor – mondta.

László Jánosné, a Csehimindszenti Általános Iskola igazgatója a Komplex Alapprogram gyakorlati megvalósításáról tartott ismertetőt, az új természettudományos laborban pedig Kovacsics Bernadett, a Nagy Lajos Gimnázium tanára és Sinkó Andrea, a Kanizsai Dorottya Gimnázium tanára tartott előadást és gyakorlati bemutatót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában