Együttműködés

2023.05.25. 15:49

A élelmiszerválság leküzdése is téma volt – A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetébe látogatott Joachim von Braun

Két napra Kőszegre, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetébe (iASK) érkezett Joachim von Braun, aBonni Egyetem Gazdasági és Technológiai Változások professzora, a Vatikáni Pápai Tudományos Akadémia elnöke. Látogatásának célja az intézmények közötti kapcsolatok elmélyítése, a bonni és a kőszegi kutatási területek összekapcsolása, különös tekintettel a professzor által kutatott élelmezési rendszerek többdimenziós problémáira, amelyek súlyos válság irányába mutatnak.

Tóth Kata

Forrás: Horváth Attila

Von Braun hétfőn workshop keretében tartott előadást a fentiekről, melybe online is bekapcsolódtak az intézethez tartozó kutatók és meghívott szakemberek, akik maguk is foglalkoznak a témákkal. Másnap online board-meetingen vett részt, majd szűk körben folytatott megbeszélést az iASK vezetőivel az együttműködés további lehetőségeiről. Délután megtekintette az iASK épületeit, intézményrendszerét.

Az előadó szerint a globális élelmezési rendszereket új, többdimenziós problémák halmaza érinti, amelyek súlyos válság felé mutatnak. Előadásában felvázolta a problémák összességét, és azok együttes hatásait, az emberekre és a bolygóra nézve, beleértve a Covid 19 miatt megszakadt élelmiszer ellátási láncokra. A háborúk, ahol előfordulnak, éhezést okoznak ott, mondja von Braun, erőforrásokat vonnak el a társadalmi fejlődéstől, és bizonyos történések, mint például az Ukrajna elleni orosz támadás, az élelmiszer- és műtrágya-kereskedelem akadályoztatása révén globális hatással járnak. A felgyorsult infláció, különösen az élelmiszerár-infláció mintegy 3 milliárd ember számára megfizethetetlenné teszi az egészséges táplálkozást, a felhalmozott adósságok pedig a szociális védelmi és táplálkozási programokat korlátozzák, ami közvetlenül a legszegényebbeket és a gyermekeket érinti. Az éghajlatváltozás akut éghajlati stresszhez vezet, és aláássa az élelmiszerrendszerek és az emberek ellenálló képességét. A természet pusztulása, a biológiai sokféleség és az agrár-biodiverzitás eróziója hosszú távon aláássa az élelmezésbiztonságot. A kihívásokra adott megoldások középpontjában az innovációk, pontosabban a szakpolitikai, technológiai és szervezeti innovációk állnak. Ezeknek tudományos alapokon kell nyugodniuk, többnyire nemzetközi szintűeknek kell lenniük, és többségüket nemzeti és helyi szintre kell adaptálni. Európa szerepét az élelmiszerválság leküzdésében globális összefüggésben kell értékelnünk, mondja von Braun.

Életrajz:

Joachim von Braun a Bonni Egyetem Gazdasági és Technológiai Változások Professzora a Fejlesztési Kutatóközpontban (ZEF). Kutatási területe a gazdasági fejlődés, a tudomány- és technológiapolitika, a szegénység csökkentése, az élelmiszer- és táplálkozásbiztonság, a mezőgazdaság, az erőforrás-gazdaságtan, az éghajlat és a kereskedelem. Von Braun a Vatikáni Pápai Tudományos Akadémia elnöke, valamint a Német Nemzeti Tudományos Akadémia Leopoldina, a Német Mérnökakadémia, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Művészeti és Tudományos Akadémia, a Világakadémia (TWAS), az Afrikai Tudományos Akadémia és más tudományos akadémiák tagja. 2020-ban és 2021-ben az ENSZ 2021-es Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozója tudományos csoportjának elnökeként tevékenykedett.A Welthungerhilfe civil szervezet alelnöke, és a korábbi években washingtoni székhelyű Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet (IFPRI) főigazgatója volt. Az Agrárközgazdászok Nemzetközi Szövetségének (IAAE) elnökévé választották, különböző nemzeti és nemzetközi szervezetekben tanácsadójaként tevékenykedik, valamint számos nemzeti és nemzetközi kitüntetésben és díjban részesült. Több mint 250, szakértői értékeléssel ellátott publikációt tett közzé.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában